Очакват ни три дни дъжд и гръмотевични бури!



Предупредителен жълт код за обилни валежи е обявен за днес в 25 области на страната. Предупреждение за силен вятър НИМХ отправя и за Черноморското крайбрежие.

Областите с потенциално опасно време са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град. 

По-интензивни ще бъдат валежите над западните и северни райони, включително в района на София. 

В югозападните области на страната количествата на валежите ще бъдат 20-25 литра на квадратен метър, в областите от източната част на страната - около 20 литра на квадратен метър, а в северозападните области - 30-35 литра на квадратен метър, сочат данните на НИМХ-БАН. 

Жълт код за вятър и вълнение е обявен за Черно море в крайбрежните три области. Вятърът там ще бъде от изток-североизток, със скорост 14 метра в секунда и пориви до 18 метра в секунда. Вълнението на морето ще е 4 бала. 

Максималните температури днес ще бъдат от 9-10 градуса по високите полета до 18-19 в югоизточната част на страната.

Какво ще е времето за Гергьовден

Без промяна ще остане времето в сряда: облачно, хладно и дъждовно, с повсеместни превалявания с различен интензитет. Ще духа до умерен вятър от североизток. 

В четвъртък прекъсванията на валежите ще бъдат по-продължителни, а интензитетът им ще намалява. Все още ще вали по-обилно над югоизточните райони. Температурите ще се повишат с няколко градуса. 

В петък превалявания вече ще има само на отделни места, а слънчевите интервали ще бъдат по-продължителни. Ще се позатопли и максималните температури ще са от 19 до 24-25 градуса. 

В събота и неделя ще бъде предимно слънчево или с незначителна облачност, повече - в следобедните часове, но слаби краткотрайни валежи са възможни само над планините.


Четете още:

🔴 "Ставайте робове, аз не щем ярем!"

🔴 Роженски манастир "Свето Рождество Богородично"

🔴 Методи Андонов – рицарят на "Козият рог"





Източник: bradva





Коментари

горе