Учениците ще учат по два народни танца от 1 до 12 клас



Това предвиждат работните варианти на новите учебни програми за предмета "физическо възпитание и спорт" на Министерство на образованието и науката.

До момента нови програми са утвърдени само за учениците от 1-ви, 2-ри, 5-и, 6-и и 8-и клас.

И в момента народните танци присъстват в програмите по физическо, но само в допълнителните ядра, т.е. преподават се по желание. Занапред те ще станат задължително учебно съдържание, съобщава в. "Сега".

Така първолаците ще се учат да танцуват "Боряно, Борянкe" и ръченична стъпка на място.

Второкласниците пък трябва да усвоят в края на годината Кулско хоро и Омуртагско хоро.

Учениците от 3-ти клас ще тропат Самоковско и Джиновско хоро, а от четвърти клас - Седенчица и известното Дунавско хоро, което по традиция звучи по Нова година.

За петокласниците са избрани Право тракийско хоро и Тракийска ръченица, за шестокласниците - Малешевско хоро (само едно), а за седмокласниците - Пайдушка тройка и Добруджанска ръка.

Нататък танците продължават да се усложняват. Осмокласниците ще усвояват Пайдушка четворка и хоро, специфично за техния регион.

В сегашните програми по физическо възпитание и спорт между 9-и и 12-и клас фолклорните танци изпадат дори като възможност за допълнителни часове. Според новите програми обаче и по-големите ученици ще продължат задължително с хората - от Шопско и Македонско, Охридско и Дайчово до Ганкино (Копаница) в последния клас.

Десетокласниците ще учат наред с "Елено моме" и гръцко сиртаки. Авторите на черновите на работните програми очевидно са предпочели да наблегнат на българското, тъй като сиртакито е единственият "чужденец".

В сегашните програми като допълнителните теми са записани народни танци от още три съседни страни - сръбски, румънски и турски, както и съвсем други стилове - танго, самба, валс.


Четете още:

🔴 Фондация "Българска памет" с мащабно честване на 6 май

🔴 Панагюрище – всичко, което ни е нужно за пълноценна почивка

🔴 Награждават чистачка, върнала портфейла с дрога





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе