Кои църкви и манастири да посетим край Поморие



Посещението на църква или манастир ни дава възможност както да изповядваме вярата си, така и да опознаем историята на храмовете. В България има множество параклиси, малки и големи църкви, действащи и недействащи манастири, което е предпоставка за развитието на религиозен туризъм.

Ако сте в района на красивия черноморски град Поморие и искате да се отдадете на т.нар. поклоннически туризъм, определено имате не една и две възможности.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В самия град има две църкви и един манастир, които привличат туристите. Църквата „Преображение Господне” е изградена през 1763 – 1764 г., което я прави сред най-старите сгради. Както много други църкви, „Преображение Господне” също е издигната на мястото на по-стар храм. Интересно е, че тя е без олтарна абсида на изток. Постройката е от камък, като има дървени пояси. Тя има богата високата художествена стойност на вътрешната украса е причина за обявяването на църквата за художествен паметник на културата.

рождество на пресвета богородица поморие

Църквата „Рождество на Пресвета Богородица” е построена през 1890 г. Любопитното около нейната история е, че първият майстор, който започва изграждането й, умира преди да я завърши. Поради тази причина голяма част от първоначалния план за нейното оформяне не се осъществява. Предвиждало се издигането на внушителен купол, но на негово място се построил почти плосък слят купол. Иконостасът бил доста грубо изработен и е заменен с нов резбован през 1959 г., когато църквата е преустроена.

манастир поморие

Поморийският манастир „Свети Георги” е мъжки действащ манастир, основан през 1856 г. Запазен мраморен релеф е доказателство, че на мястото е имало тракийско светилище. Съхранени са обгорели икони, като едната е на Св. Георги от 1607 г., в резултат на голям пожар, който почти напълно разрушава първоначалната сграда. Когато започва изграждането на новия храм през 1856 г., старият храм остава под неговия купол.

църква каменар

В село Каменар, на около 7 км. от Поморие, може да видите църквата „Св. Параскева”. Въпреки че тя е новопостроена и осветена през 2012 г., историята й е доста интересна. Първият храм, посветен на Св. Параскева Римлянка в селото, е построен през 1850 г. Мястото не е избрано случайно. Според легендата, заможен грък намерил златно съкровище, скрито до аязмото, свързвано със Св. Параскева. Той дарил имането за построяването на храм и училище. В църквата била поставена икона на светицата. Местните спасили иконата от голям пожар през 1903 г., като застанали с нея срещу пламъците. Изведнъж вятърът обърнал посоката си и така се спасило селото от опожаряване. За съжаление състоянието на църквата започва да се влошава и тя е разрушена през 1999 г. Така започва и изграждането на сегашния храм.

Църквата „Св. Петка” в село Козичино е построена през 1848 г. и преустроена през 1878 г. Има предположения, че е била издигната от майстори от Одринската строителна школа. Храмът е обявен за художествен паметник. Художествен паметник е и църквата „Св. Архангел Михаил”, изградена през 1856 г., в село Горица.


Четете още:

🔴 Наш ПроВиотик превзе Манхатън

🔴 Марешки открива бензиностанция в София

🔴 Учениците ще учат по два народни танца от 1 до 12 клас





Източник: citytrip





Коментари

горе