Детски фолклорен ансамбъл с три спектакъла в Страсбург



Детско-юношеският танцов ансамбъл "Пламъче" ще вземе участие в празниците по случай Деня на Съвета на Европа в Страсбург, Франция. Представянето включва три самостоятелни концерта на 5 и 7 май, както и среща с българската общност в града. Пътуването се осъществява по покана на Европейската асоциация "Кирил и Методий".
"Гостуването на ансамбъл "Пламъче" е част от  цялостна културна програма, която има за цел да представи страната ни пред широка публика във Франция и Обединена Европа", коментира Христо Христов, председател на Европейската асоциация. Програмата се осъществява във връзка с Председателството на България на Комитета на министрите на Съвета на Европа (ноември 2015 г. - май 2016 г.) и под егидата на постоянното представителство на страната в Съвета на Европа. Миналата година малките танцьори се изявяват в сградата на Съвета на Европа, а огромният интерес и позитивен отзвук, които предизвиква тяхното участие, водят до тази покана.
"Участието ни в майските празници в сърцето на Европа е огромен шанс да покажем, че българските традиции са живи, а изкуството е част от живота на младите хора в нашата държава", отбелязва Ивайло Първанов, ръководител на ансамбъл "Пламъче". По неговите думи Европейската асоциация, по чиято покана се осъществява това пътуване, има за цел да популяризира българската култура и език в Страсбург, в района на Елзас и цяла Франция. Благодарни сме, че можем да бъдем част от изграждането на позитивния имидж на страната и се гордеем с културното си наследство", допълва той.
Проектът е финансиран от програма "Култура" на Столичната община за 2016 г. Детско-юношеският танцов ансамбъл "Пламъче" е създаден през 2007 г. от Ивайло и Ралица Първанови. Днес в него се обучават над 180 деца на възраст от 4 до 16 години. В своята кратка история ансамбълът има над 150 концерти и участия в страната и чужбина.
Европейската асоциация "Кирил и Методий" е основана от българското училище "Христо Ботев" през март 2009 г. в Страсбург със съдействието на Постоянния представител на България към Съвета на Европа и на посланика ни във Франция.


Четете още:

🔴 Добрият пример: Младежи помагат на отец Иван

🔴 Тодор Живков сред народа в 12 снимки

🔴 Пловдив стана световна столица на виното





Източник: Дума





Коментари

горе