Чудните скали



Само на 4 км. от село Аспарухово, разположени на брега на язовир „Цонево”, се извисяват величествени скални образувания. Вярно е, че язовирът предлага приказни гледки, но внушителни Чудни скали ги правят още по-впечатляващи.

чудните скали

Скалните възвишения са обявени за природна забележителност. Те се издигат на височина 50-60 м., като наподобяват красив средновековен замък. Всеки, който преминава по пътя Айтос-Провадия може да се наслади на гледка към Чудните скали, дори и без да слиза от автомобила. Може и да минете буквално през скалите, тъй като в основните скални масиви са прокопани тунели.

тунел чудните скали

Скалните кули имат собствени имена – „Рицаря”, „Ръката”, „Замъка” и т.н. Имената им са свързани с техните форми, но това не пречи да развихрите въображението си и да им измислите нови имена, които да отговарят на вашите виждания.

Освен за любителите на приказни пейзажи, районът е подходящ и за скално катерене. На няколко минути се намират скалите, които имат изградени 8 маршрута за скално катерене. В тази част дори е проведено едно от последните републикански първенства по катерене.

язовир цонево

Районът на Чудните скали е благоприятен и за пешеходен туризъм. Язовир „Цонево” е сред най-големите изкуствени водни басейни в страната. Това го прави привлекателно място за всички любители на риболова. В него се срещат каракуда, сом, червеноперка, костур. Всичко това, съчетано с прохладата на заобикалящата зеленина, привлича множество туристи, които искат да се докоснат до живописната природа и да се отдадат на спокоен отдих. Ако искате да удължите почивката си, в района са разположени и различни места за настаняване.


Четете още:

🔴 Бранители на бар "Соца": Не сме чували за репресирани при комунизма

🔴 18 причини да посетите България

🔴 12 съвета от Ванга за добро здраве





Източник: CityTrip





Коментари

горе