Мюсюлмани и християни събират заедно пари за лечение на православен свещеник



Мюсюлмани и християни от Ардино заедно събират средства за лечението на православен свещеник.

Инициативата е подета от църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил” в Ардино, където отец Марин е служил пет години. Младият свещеник страда от хронично заболяване, което се влошило през последните 4 години. В набирането на средствата се включили и мюсюлманите от Ардино.

„След петъчен Намаз казахме на хората, че отецът ни е със здравословни проблеми и има нужда от лечение и парични средства трябват за това и се отзоваха повечето хора. Не е много, но от сърце. Това не ние първия случай, когато сме събирали пари за болен”, казва Зеки Аптикадир, председател на мюсюлманското настоятелство в Ардино.

Имамът в джамията в Ардино Орхан Якуб смята, че няма по-хубаво от това да помагаш на хората, независимо дали са християни или мюсюлмани.

Джамията в Ардино е уникална с това, че има две минарета. Друга такава в района има само в Момчилград. В библиотеката към джамията има книги от всички религии. „Това са много ценни книги”, смята Аптикадир.

Местните тук смятат, че всички религии учат на добро. „Политиците наистина трябва да вземат пример от нас, от хората, а не да дойдат да ни кажат, че еди кой си е много лош. Моето семейство е турско, до нас е помашко, отсреща е българско семейство. Ние да се караме ли сега комшиите. Елате да видите как живеем. Това са глупости, които насаждат на хората предизборно и така нататък, не е хубаво”, смята председателят на мюсюлманското настоятелство.

В момента отец Марин служи в църквата в кърджалийския квартал „Резбарци”. Избягва светски и медийни изяви, защото живее с постоянната болка в главата. Той се нуждае от няколко етапна операция, която ще се извърши в клиника в Истанбул.

Сумата от 25 хил.лв. обаче е непосилна за близките му. „Бог ни дава различни изпитания и изисква от нас повече търпение, повече смирение, опование и доверие към другите. Изпитва вярата, изпитва любовта ни. Радвам се, че добрите хора все още ги има, било то християни или мюсюлмани. Всяка инициатива в помощ на нуждаещ се е Богоугодно дело, и може би Божията воля е нещата да се случат точно по този начин”, казва отец Марин Кирилов.

Хората в Кърджали вярват силно, че свещеникът им ще се оправи. Призивът на миряните е повече хора да помогнат за тази кауза.

Ако искате да помогнете, можете да дарите на следната сметка:

IBAN: BG68STSA93000023363062

Отец Марин Кирилов


Четете още:

🔴 Чудните скали

🔴 Бранители на бар "Соца": Не сме чували за репресирани при комунизма

🔴 18 причини да посетите България





Източник: btvnovinite





Коментари

горе