Пет села в парк "Странджа", които да посетим



Природен парк „Странджа” е най-голямата защитена територия в страната, което го прави чудесен избор за туризъм, за разходка сред природата, за опознаване на различни културни и исторически забележителности. Част от парка са и над 20 населени места, сред които градовете Малко Търново и Ахтопол, Синеморец. Предлагаме ви пет от най-интересните села, които ще ви заредят с нови емоции и изживявания.

българи

Село Българи се намира на 17 км. от гр. Царево. Ако съдим по името му, не е изненадващо, че Българи е единственото нестинарско селище в страната. Нестинарските танци и обреди се изпълняват на деня на Св. Св. Константин и Елена по стар стил – между 3 и 4 юни. Автентичният обичай се изпълнява само от посветените. Докато изпълняват танцът върху жаравата, те изпадат в транс, отправят молитви за здраве, дори се случва да пророкуват. Обикновено, началото на обреда започва от храма на нестинарите – Коначето. В него се съхранява нестинарският тъпан, а на деня в двора му се коли жертвено животно, от което се приготвя нестинарски курбан.

Bliznak

Село Близнак е разположено на 54 км. от гр. Бургас и на около 40 км. от Малко Търново. За древната история на селото свидетелстват разкритите мраморен релеф на трите нимфи от ІІ в., съкровище от 499 посребрени медни монети на римски императори от ІV в. и долмените. На 10-тина километра се намира Голямбуковският манастир, който е единственият действащ манастир в Странджа.

Bqla_voda

Село Бяла вода е на 45 км. от Бургас. Край стария път е имало конак, в който са отсядали пътуващите из Странджа, може би затова старото име на селото е Конак. В околностите на селото са открити множество останки от антично селище, римска крепост, тракийски некропол. Има и доказателства, че тук е имало светилища на Зевс, Херакъл и Хера. В селото и около него има и няколко параклиса и църква, които също са свързани с легенди и интересни истории.

варвара

Едно от популярните села е Варвара. То е предпочитано от туристите през лятото, тъй като е спокойно и с красивата природа на Странджа и кристалните морски води. Името му произлиза от параклиса „Св. Варвара”, който се е намирал на мястото на днешното село.

кости

Село Кости е на 25 км. от Царево. Името му произлиза от богатия грък Кусти, който е живял в миналото в местността. Сгушено сред планински хълмове в живописната долина на река Велека, Кости започва да се заселва с българи след Междусъюзническата война, а дотогава населението е било от гърци. Някои от техните къщи са запазени и до днес. В миналото, селото е също като Българи, е било нестинарско селище. Освен множеството параклиси в околностите, в Кости е издигната една от най-красивите селски църкви в Странджа – „Св. Св. Кирил и Методий”. Край селото се намира и най-старият бук в Странджа, който е на около 800 години.


Четете още:

🔴 Потресаващ случай, за който България дълго ще говори! Наш гастарбайтър се върна и проигра 50 бона на рулетката в казиното

🔴 150 чевермета за гостите на Златоград на 7 май

🔴 България не е само Слънчев бряг и Златни пясъци





Източник: citytrip





Коментари

горе