Долината на розата става малката Япония за празника



Бонбон “здраве” се правел само от българска бяла роза

Един от символите на Казанлък е Лъвовата чешма на площад “Севтополис”, построена през 1903 година. Местна легенда гласи, че който пие от нея, остава завинаги в града. Чешмата има 3 чучура с форма на лъвски глави, лъв няма само откъм изток.

Затова, ако в Казанлък ти кажат, че ще се видите на източния лъв на Лъвската чешма, това означава, че подобна среща е нежелана и няма да се състои. Разбира се, никой не определя среща на това място на хилядите туристи, които по традиция идват в Розовата долина през май и юни, когато цъфтят маслодайните рози.

Неслучайно тъкмо в тези дни е прочутият Фестивал на розата, сега за 113-и път.

Кулминацията на фестивала тази година е на 5 юни, когато в розовите градини край с Енина се очакват хиляди българи и чужденци. След розобера те се включват в празничното дефиле по главната улица на Казанлък. По неписано от години правило най-много чужденци тук идват от Япония, но

напоследък има и

наплив на руснаци

Очакваме ръст на гостите от Япония, Корея и Китай, каза преди дни министърката на туризма Николина Ангелкова.

Защо японците са луди по българската роза - в Япония също ги има, макар техните да не са маслодайни. Голям е интересът и към розовото ни масло дори и в един малко очакван аспект. Неотдавна специалисти обясниха, че във Франция и Арабския свят търсят маслото ни, за да правят парфюми, Германия го купува и го влага в лекарства, Япония го ползва като част от хранителните добавки.

Напоследък

интересът на

японците към

маслото от

бяла роза се

е увеличил, защото го влагат в производството на... бонбони. Чрез тях се възвръщат жизнените сили на организма, тонизира го, установили японците.

Красива японка се снима с българин на розобер в Казанлъшко. Тази година там се очаква ръст на туристите от Япония, Корея и Китай.

Тази година Казанлък посреща гостите си като “най-зелен град в България” - звание, получено в класацията на “24 часа” и Дарик радио за най-добрия град за живеене.

От общината обобщават, че само за 3 г. в парковете и по улиците на Казанлък са засадени 80 хил. нови растения, сред които 44 хил. рози и 30 хил. декоративни храсти.

Подарък за туристите е отварянето в първите дни на юни на новия Музей на розата, който сега се довършва в парк “Розариума”. Експозицията ще се разшири върху 1200 кв. м. Тук на живо туристите виждат как се вари розово масло. Освен като Розовата долина районът около Казанлък е известен и като Долината на тракийските владетели, откакто от 1992 г. покойният археолог Георги Китов и експедицията му ТЕМП направиха впечатляващи открития в тракийските могили.

 94 експоната от фондовете на казанлъшкия музей “Искра” представиха преди година България на голямата изложба в Лувъра, посветена на тракийското ни наследство. Сред тях е и

златният венец

на Севт Трети,

който отново можете видите в музея.

Казанлък се гордее с оригинал на златния венец на Севт Трети, открит при разкопки в тракийската могила Голяма Косматка. Той е сред най-ценните експонати в казанлъшкия исторически музей.

В ролята на археолозиоткриватели може да се превъплатите, ако посетите тракийските могили Оструша и Шушманец или пък копието на откритата първа - още през 1944 г., Тракийска гробница в парка Тюлбето, която е под закрилата на ЮНЕСКО.
Гробниците “Хелвеция” и “Грифоните” са затворени, защото започна тяхната консервация и реставрация с европейски пари, към края си е ремонтът в могилата Голямата Косматка.
Няма да е далече времето, когато подобна разходка ще стане възможна и от къщи, тъй като в ход е проект, чрез който 9 от гробниците и гробните комплекси в района
ще бъдат дигитализирани чрез 3D заснемане.

По компютърен път обаче няма как да вкусите от казанлъшките специалитети гюлова ракия и ликьор и сладко от рози, които любезните домакини предлагат на гостите си не само в дните на Фестивала на розата.
Вариант за 48-часовата ви разходка в Казанлък и региона са и близките върхове Шипка и Бузлуджа - извор на българска патриотична гордост. Освен Паметника на свободата, на връх Шипка може да видите и възстановения преди 3 години щаб на руското командване от времето на Руско-турската освободителна война. А в началото на прохода откъм юг е Шипченският манастир с прочутите си златни кубета.
Ако сте в Казанлък в средата на юли, идете на връх Бузлуджа за възстановката на

последния бой

на четата

на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Около 23 август пък е възстановката на епичните шипченски боеве от Освободителната война.
Ако се наситите на рози и история, изберете за кратък отдих брега на язовир “Копринка”. Районът е богат също и на минерални извори, които лекуват различни болежки.

Мъжът от петолевката

е роден в Казанлък

Образът на Иван Милев на банктнотата от 5 лв. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Малцина знаят, че ликът на мъжа, изобразен на петолевката от 1999 г., която и до днес е в обращение, е образът на родения през 1897 г. в Казанлък талантлив художник Иван Милев. Авторът на прочутата творба “Ахинора 1922” е един от основните представители на българския сецесион.

От Казанлък са още майсторите на четката Дечко Узунов и Ненко Балкански, чиито къщи могат да бъдат посетени. В града на розите е роден и карикатуристът Теню Пендарев.

Чудомир, автопортрет

Дечко Узунов

Градът се гордее и със своя Чудомир. Макар и да е роден в село Турия, община Павел баня, прочутият сатирик, художник и общественик е живял почти през целия си живот в Казанлък.

Тук е и неговата къща, днес превърната в музей.

На българската музика Казанлък е дал композиторите Емануил Манолов и Петко Стайнов.

Големият български актьор Любомир Кабакчиев също е роден в Казанлък, днес неговото име носи общинският театър. Столът в салона, от който актьорът е гледал представленията на съгражданите си, и досега остава празен с положено върху него цвете. 

Не сте били в

Казанлък, ако не

опитате сладко и

ликьор от рози

Не си тръгвайте от в Казанлък, без да опитате сладко и ликьор от рози, които се приготвят по стари казанлъшки рецепти.

Единственото условие, по разбираеми причини, е да не прекалявате с дегустацията. За тези, които намират ликьора за слабо питие, препоръчваме да пийнат нещо по-хард като гюлова ракия.

Розоберът е суператракция за чужденците

Казанлъшките изкушения се сервират специално за туристи в Етнографския комплекс “Кулата”, който е към общинския исторически музей “Искра”. Дегустацията на сладко и на ликьор от рози струва 3 лева. Възрастните, които искат да видят как се вари розово масло и в същото време пожелаят да опитат от всички гюлови благанки - сладко и ликьор от рози, гюлова ракия и баница, плащат по 8 лева. Същото удоволствие, но без “екстрата” гюлова ракия, е за 6 лева.

На лица под 18-годишна възраст ликьор и ракия не се сервират, предупреждават от музея. Тестването на етерични масла тук струва 5 лв., но за студентите и учениците билетите са по 3 лева.

Тази година за Царица Роза бе избрана абитуриентката от Художествената гимназия в Казанлък Йоанна Шишкова. Тя ще бъде главно действащо лице в започналия 113-и фестивал на розата.

Тази година за Царица Роза бе избрана абитуриентката от Художествената гимназия в Казанлък Йоанна Шишкова. Тя ще бъде главно действащо лице в започналия 113-и фестивал на розата.

КАЛЕНДАР НА АТРАКЦИИТЕ

Казанлък - Фестивал

на розата 2016- програма

21 май(събота)

- 10,00 ч - ритуал розобер в село Ръжена

22 май (неделя)

- 10,00 ч

- Ритуал розобер в село Кънчево

- Дом на културата “Арсенал”- купа “Българска роза” - национален конкурс по класически, характерни и модерни танци 24 май (вторник), пл. “Севтополис”

- 10,30 ч - Празничен парад на училищата

11,00 ч- “Един неразделен клас”- концерт на възпитаници при НУМСИ" Христина Морфова" - Стара Загора, с преподавател Надя Тончева

20,30 ч- Празничен концерт с участието на Михаела Филева

28 май (събота)

10,00 ч

- Ритуал розобер в село Розово

- Военен клуб- “Една българска роза" - VIII национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен

16,00 ч

- Пл."Севтополис"- "Тъпан бие, хоро се вие" - национално надиграване, девето издание

29 май (неделя)

10,00 ч

Ритуал pозобер в село Горно Изворово

30 май (понеделник)

10,00 ч

Дом на културата “Арсенал" -"Произведено в България" - базар на български стоки

18,30 ч - Улица “Искра"

Официално откриване на улицата на занаятите

1 юни /сряда/

10,00 ч

Пл. “Севтополис"- Празнично утро за децата

20,00 ч- Пл. “Севтополис"- Детско шоу "Принцеси на розата"

2 юни /четвъртък/

20,00 ч- Пл. “Севтополис"

Празничен концерт на военен духов оркестър при 61-а Стрямска бригада - Карлово

3 юни /петък/

10,00 ч - Пл. “Севтополис"- Празник на град Казанлък, Водосвет за благоденствието на Казанлък и Церемония по издигане на знамето

11,00 ч - 18,00 ч

Арт-Галерия “Ателието"- "Направете роза" - уърк шоп

14,00 ч- Военен клуб- “Казанлъшка роза" - 13-ти национален конкурс за изящно и приложно изкуство и литература

17,30 ч- Пл. “Севтополис"- Дефиле на Международен фолклорен фестивал

18,00 ч- Пл. “Севтополис"- Международен фолклорен фестивал - откриване

18,30 ч- Музей на фотографията-

“В Долината на розите" - изложба - XIV Национален фотопленер

18,00 ч. - 20,00 ч - Парк "Розариум"-

"Танцувайте с нас!"

20,30 ч- Пл. “Севтополис"- Официално откриване на Фестивала на розата, Коронясване на Царица Роза,

Фойерверк шоу- празничен концерт

4 юни (събота)

10,00 ч - Ритуал "Розобер" в село Горно Черковище

11,00 ч. - 18.00 ч.- Арт-Галерия"Ателието"- "Направете роза" - уъркшоп

10,00 ч - 19,00 ч - НЧ "Искра-1860"-

Фестивал на виното "Розе 2016" - откриване и награждаване

11,00 ч.- Парк "Розариум". "Хлябът на българина - обред, бит и вяра" - изложба и дегустация на хлебни изделия

17,30 ч - Пл."Севтополис"- Фестивал на мажоретни състави

19,00 ч- Пл."Севтополис"- дефиле на Международен фолклорен фестивал

19,30 ч- Пл."Севтополис"- Международен фолклорен фестивал, Празничен фолклорен концерт

21,00 ч- Пл."Севтополис"- Празничен концерт с участието на Веселин Маринов 5 юни (неделя)

10,00 ч- Розови градини край Казанлък, ритуал розобер

10,00 ч. - 17,30 ч- НЧ"Искра-1860",

Фестивал на виното Розе 2015 - изложение

12,00 ч - Карнавално шествие

13,30 ч- Пл."Севтополис" - Международен фолклорен фестивал - закриване

20,00 ч- Пл."Севтополис"- закриване на Фестивала на розата.

Празничен концерт с участието на Севдалина и Валентин Спасови

10 юни - 12 юни- 19-и национален мото-събор, организиран от клуб "Черните рози" Казанлък

МУЗЕИТЕ

-Общински исторически музей “Искра”- работно време всеки ден от 9 до 18,30 ч

- Музей на розата - всеки ден от 9 до 17,30 ч

-Казанлъшка гробница - копие- всеки ден от 9 до 17,30 ч

-Етнографски комплекс “Кулата”- всеки ден от 9 до 17,30 ч

-Тракийските могили Оструша и Шушманец - всеки ден от 9 до 17,30 ч

-Могилите Голяма Косматка, Грифоните и Хелвеция са затворени заради ремонти.

- Дом Петко Стайнов - вторник от 9 до 12 ч, сряда и четвъртък от 9 до 12 ч и от 13 до 18 ч, петък от 13 до 18 ч, събота от 9 до 12 ч и от 13 до 18 ч - Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства - от май до октомври - понеделник- събота от 9 до 18 ч, в неделя - по заявка.

От октомври до май - понеделник-петък от 9 до 17,30 ч, в събота и неделя - по заявка.

-Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа” и Паметник на свободата на връх Шипка с експозиция- лято всеки ден от 9 до 19 ч, зима - всеки ден от 9 до 17 ч

- Литературно-художествен музей “Чудомир”- понеделник до петък - от 9 до 17,30 ч, уикенд - от 9,30 до 17,30 ч

- Художествена галерия - лято всеки ден от 9 до 18,30 ч, зима всеки ден от 9 до 17,30 ч

- Родна къща-експозиция “Акад. Дечко Узунов” - лято - сряда - неделя от 9,30 до 18 ч. Понеделник, вторник и зимен сезон - по заявка в Художествената галерия

-Родна къща-експозиция “Проф. Ненко Балкански”- лято - сряда - неделя от 9,30 до 18 ч, Понеделник, вторник и зимен сезон - по заявка в Художествената галерия.

Етнографският комплекс “Кулата”, където предлагат дегустациите.

 


Четете още:

🔴 Гложенският манастир - свещено българско място

🔴 Снимка на деня: Боян Петров на връх Макалу

🔴 Развяха българското знаме до американското в Колорадо за 24 май (видео)





Източник: 24 часа





Коментари

горе