ИДИ И ВИЖ: Топ 10 на забележителностите в Перник и региона



Перник е град в Югозападна България, административен център на едноименната област и община. Още от създаването си през 9. век носи името Перник. От 20 юли 1949-а до 19 януари 1962 г. е бил преименуван на Димитрово (в чест на починалия премиер Георги Димитров), след което възстановява първоначалното си име. По последни данни на НСИ към 2015 г. населението му е от 74 824 души.
В града се провежда най-големият фестивал в Европа маскараден кукерски фестивал „Сурва“. През 2009 г. Перник официално е обявен за Европейска карнавална столица заради този фестивал. Ето и други забележителности, които привличат туристите.

1. Крепостта Кракра   

Средновековната пернишка крепост Кракра е разположена на скалисто плато в югозападната част на град Перник. Запазените останки на крепостта образуват многоъгълна форма. Запазени са основи на жилищни сгради, на три християнски черкви, една от които е сред най-ранните в християнския свят двуетажни черкви-гробници. Освен това атракция за посетителите са катапултите и стенобойните оръдия, които са разположени покрай една от крепостните стени. Монтираните панорамни платформи дават възможност за поглед от високо на целия град и околностите. В крепостта има и сцена, на която се представят театрални постановки и концерти.

2. Църквата в местността Св. Спас - пернишкият Перперикон

Църквата в местността Св. Спас се намира под крепостта Кракра. Датира от 4-6 век. Тя е разрушавана и надграждана многократно. Името  е дадено от местните през периода на Средновековието. Специалистите наричат мястото "пернишкия Перперикон". Градежът на църквата е характерен само за източните провинции на Римската империя.

3. Минният музей в Перник

Подземният минен музей е създаден през 1986 г. в град Перник. Той е разположен в запазените галерии на първия български рудник, които са с дължина около 630 м. Чрез автентични експонати може да се проследи развитието на минното дело в България. В музея се влиза с екскурзовод, който изнася беседа, правят се мултимедийни презентации и се разглеждат експозициите. Музеят е единствен по рода си на Балканския полуостров.

4. Водопадът Бучалото 

Водопадът Бучалото се намира в центъра на град Радомир. Той е един от малкото градски водопади в България. Водопадът е част от река Изворска, която се спуска от планината Голо бърдо. Височината му е около 10 м. През 2002 г. около Бучалото е финансиран проект за изграждането на изкуствено езерце, мостчета и места за отдих. Десетилетия преди това Иван Вазов в пътеписа си "До Радомир" сравнява водопада с прочутия Ниагарски водопад.

5. Пещера Духлата 

Пещера Духлата е в местността Джераница на десния бряг на река Струма - между селата Боснек и Чуйпетльово в община Перник. Това е най-дългата пещера в България - 17 600 метра. Пещерата е много красива и има една от най-сложните пещерни системи. Дълбока е 53 метра и представлява сложен лабиринт, разположен на 6 етажа. Има голямо разнообразие от пещерни образувания - сталактити, сталактони, сталагмити, пещерно мляко, порцеланови бисери, аномални кристали, хеликтити и др.  През 1962 година пещера Духлата е обявена за природна забележителност.

6. Музеят на киселото мляко

Музеят на киселото мляко в село Студен извор (община Трън) е открит през 2007 година. Той се помещава в двуетажна къща, близо до родната къща на д-р Стамен Григоров, създател на лактобацилус булгарикус - уникалната бактерия, която стои в основата при производството на българско кисело мляко. На първия етаж на музея е направена възстановка на типична българска къща от средата на XIX век. На втория етаж има библиотека и изложбена зала, в която могат да се видят традиционни съдове за приготвяне на кисело мляко, информационни табла, снимки и документи за историята на продукта, рецепти за кисело мляко.

7. Язовир "Студена" 

Язовир "Студена" се намира в Западна Витоша, на територията на област Перник. Изграден е на река Струма в периода 1953-1955 г., като под него остават селата Витошко и Крапец. Използва се като главен източник за водоснабдяване на град Перник и региона. Язовирът е охраняем и е разрешен само риболовът - зарибен е с бяла риба, костур, червеноперка и др.

8. Гигински манастир "Св. св. Козма и Дамян" 

Гигински манастир "Св. св. Козма и Дамян" се намира в подножието на връх Китка, в планина Черна гора, откъдето е познат и като Черногорски манастир. Разположен е на около 4 км от с. Гигинци, на 16 км югозападно от гр. Брезник и на 52 км източно от София. От селото до манастира се стига по зле поддържан черен път, трудно проходим за кола, особено при зимни условия. Пътят е приятен за разходка и пеш се стига до манастира за около час. 

9. Пернишки манастир "Свети Пантелеймон" 

Манастирът "Свети Пантелеймон" на около 2 км от Перник, в планината Голо бърдо. Смята се, че датира от 10. век, по-късно е опожарен и унищожен, а през 1866 г. е възстановен. До манастира се намира вековен ясен, който според местните предания има лековита сила. Хората вярват, че е изцерил мнозина, които са докоснали и прегърнали дървото с любов и вяра. Към днешна дата манастирът действа периодично. Не е обитаван от духовници. 

10. Хижа "Орлите" 

Хижа "Орлите" се намира в местността Червена ябълка, край град Радомир. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет от 55 места. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, като се отоплява с централно парно. Има на разположение столова и ресторант. Към нея функционират малка ски писта и влек.


Четете още:

🔴 Стойка Петрова взе сребро на световното по бокс

🔴 Весна Видева, която разказа за Кристиан: Не съм пресилила нищо!

🔴 Варна влиза в топ 10 за предпочитани дестинации в Германия





Източник: Марица





Коментари

горе