Доц. Ана Кочева: 15 млн. души по света говорят български език



Около 15 млн. души по света говорят български език. Около 3 млн. са само на Балканите, 7 млн. живеят в България, а останалите 5 млн. българоезични са разселените в различно време поради различни причини по света. Това каза доцент Ана Кочева от от Института за български език към БАН в ефира на БТВ.

Това показва карта, която е изработена от учени от Института за български език при БАН. Тя е изработена през последната година и за нея са използвани данни от Агенцията за българите в чужбина. По думите на експерта на някои места има разколебаване на националното самосъзнание, но там се говори български език.

"Това е решаващ фактор за консолидиране на езика. Това се дължи на преселническите вълни, които поддържат езика. Езикът има поколенчески характер. С всяко поколение той се поддържа по-малко".

Над 220 хил. са говорещите български в Австралия и Нова Зеландия. Най-много българи, които живеят за постоянно извън родината ни, са в САЩ. В щата Илинойс, в област Кук българският език е придобил и статут на официален, каза още доц. Кочева.

Тя обясни, че картата е моментна снимка на действителността, но очертава тенденциите.


Четете още:

🔴 Калоян Махлянов – Котоошу очаква гости край Дунава

🔴 ИДИ И ВИЖ: Топ 10 на забележителностите в Перник и региона

🔴 Стойка Петрова взе сребро на световното по бокс





Източник: 24 часа





Коментари

горе