Самуиловата крепост



Самуиловата крепост е един от най-големите символи на Първото българско царство. Намира се на десния бряг на река Струмешница, само на 5км северно от с. Ключ и на 4км от границата ни с Македония. Крепостта е част от мащабна укрепителна система, която се простира на повече от 8км по склоновете на планините Беласица и Огражден. Благодарение на отличното си разположение, тя се е използвала като команден военно-стратегически пункт. Днес руините й се намират в пределите на Национален парк-музей "Самуилова крепост", който ще ви разкаже за трагичните събитията по тези земи.

Крепостта е построена в периода 1009 - 1013г върху основите на тракийско и раннобългарско-славянско селище. Била е защитена от три сложни конструкции, направени от камъни, дървени греди и кал. Около нея били издълбани и два дълбоки рова, които не позволявали на никой да я достигне. А на най-високата част на хълма били изградени дървена наблюдателна и отбранителна кула, чиито основи напомнят за мащаба си.

За съжаление, Самуиловата крепост е свързана с една от най-големите трагедии в историята на българската държава. През 1014г византийският император Василий ІІ разгромява и пленява българската войска, предвождана от цар Самуил. Само царят и неговото обкръжение едва успели да се спасят. Според християнската доктрина, всички пленени християни трябвало да бъдат освобождавани след края на войната. Но византийският император потъпкал свещените канони и ослепил пленената 14-хилядна войска, като оставил на всеки сто души по един едноок водач. Заради своята нечувана жестокост, Василий II получил прозвището Българоубиец. Историята разказва, че когато цар Самуил видял скръбното шествие на осакатените си войници, сърцето му не издържало.

Днес в Национален парк-музей "Самуилова крепост" може да видите внушителния паметник-мемориал на цар Самуил и неговата войска, който се издига между руините на крепостта. Заслужава си да го посетите!


Четете още:

🔴 Браво! Учредиха награда "Трифон Иванов"

🔴 Габарево - "селото на 100-те чучура"

🔴 Валентин Петков за втори път взе титлата "Най-добра мъжка физика"





Източник: opoznai





Коментари

горе