3,5 млн. българи са емигрирали в чужбина



До три милиона и половина са българите, които живеят извън границите на страната, се казва в доклада за националната сигурност. Това е една от констатациите на правителството в доклада му за състоянието на националната сигурност през 2015 г., предаде Kmeta.bg. В това число се включват както хора с български паспорти, така и представители на историческата емиграция.

Документът, изготвен от правителствения Съвет по сигурността, бе приет в сряда от Министерския съвет по предложение на премиера Бойко Борисов. Около 2 милиона са тези, които са български граждани сред живеещите зад граница. Близо 700 хил. души са в държави от ЕС, посочва още правителственият доклад.
Българската държава не успява достатъчно добре да обхване диаспората, отчита той.

Български популистки политици са един от инструментите на хибридната война, която чужди държави опитват да водят срещу България, констатира още документът.  Според него инициативи на популистки политически лидери се използват за манипулиране на избирателите и объркване на гражданите.

Според правителството, продължават и опитите на външни националистически структури да предизвикат дезинтеграционни процеси у нас на етническа основа. Израз на това били претенциите на съседни държави за наличие в България на несъществуващи малцинства. Ислямизацията на част от малцинствата и възбуждането на националистически настроения сред българите също са описани като заплаха за националната сигурност.

Като реална опасност е включено и възникването на нови бежански вълни, които да са насочени към територията на страната ни.


Четете още:

🔴 Раят е на два часа пеша над Карлово

🔴 Село Вис

🔴 Абитуриенти в деня на изпращането си дариха пари за болно дете





Източник: Economic





Коментари

горе