Европейска титла и куп медали за България от шампионата на Стария континент по карате във Варна



Над 600 състезатели от 24 държави взеха участие в 30-ото европейско първенство по карате киокушин за мъже и жени на категории и европейското за юноши, девойки и ветерани.

Силната надпревара се проведе в Двореца на културата и спорта във Варна и бе открита по японска традиция с Тайко (традиционен барабан използван за официални случаи) пред строените официални гости и отбори на държавите участници.

Първенството бе официално открито от кмета на Варна Иван Портних. Сред официалните гости бяха сенсей Константин Божилов – основовоположник на карате киокушин в България, придружен от сенпай Валентин Георгиев и сенпай Янчо Нестеров. Присъствието им бе голяма чест, тъй като тази година се честват 40 години иокушин карате в България и 20 години от създаването на клуба съорганизатор на събитието – Ичи Геки-Варна.

Мероприятието, на което морската столица бе за втори път домакин, се организира по инициатива на международната карате организация киокушинкайкан, представлявана на първенството от директора на международните взаимоотношения – Шихан Кацухито Горай и със съдействието на Българска киокушин асоциация – ИКО България и спортен клуб Ичи Геки с председател световния шампион шихан Емил Костов.

Двудневното европейско стартира със съревнования при юношите и девойките в двете дисциплини – ката и кумите (от 12 до 17 г.), и кумите при ветераните. Вторият ден първенството продължи при дивизиите – мъже и жени, на ката и кумите.

Получиха се много интересни и оспорвани двубои не само на финалните срещи, но и по време на квалификациите.

Отборът на България, ръководен от шихан Емил Костов спечели общо 7 медала.

Отборът от възпитаниците на Ичи Геки - Зорница Костова, Мария Маринова и Симона Стоименова станаха европейски шампион тийм ката. Евгени Прудников от СКК Киокушин Спирит (Бургас) е европейски шампион за ветерани (мъже 35-39 г.), съотборникът му Богомил Костов е вицеевропейски шампион на ката за юноши младша. Симона Стоименова от Ичи Геки е трета на кумите при девойките старша, каквато е и съотборничката й Ивалена Колева. Мария Маринова от Ичи Геки е на четвърто място на ката за девойки старша възраст. Четвърти на ката при мъжете е и Божидар Пейчев от клуб Улот Сморт (Пловдив).

С най-много брой медали от Европейското по киокушин очаквано си тръгнаха състезателите от Русия, последвани от отбора на Полша.

Събитието беше закрито с тренировъчен семинар воден от шихан Катцухито Горай.


Четете още:

🔴 Незабравими стихове на Никола Вапцаров

🔴 Как беше през соца и къде сбъркахме после - разказ от първа ръка.

🔴 28 май 1920 г. - В Царство България е приет Закон за трудовата повинност





Източник: Petel





Коментари

горе