Стотици тръгнаха по стъпките на Ботевата чета



Стотици се събраха в Козлодуй, за да тръгнат по стъпките на Ботевата чета.

Походът започва от Козлодуй и участниците в него ще изминат пътя до Околчица.

В центъра на събитията тази година беше и корабът "Радецки", след като беше ремонтиран близо два месеца в корабостроителницата в Русе.

Началото на похода беше дадено от президента Росен Плевнелиев.

За всеки от нас козлодуйският бряг е олицетворение на копнежа по бащиния край и на стремежа ни към свобода, достойнство и самостоятелна държавност, каза Плевнелиев в тържественото си слово пред паметника на Христо Ботев в Козлодуй.

„Преди 140 години шепа герои тръгнаха безстрашно към своята гибел, за да разтърсят заспала Европа и да припомнят, че тук, под величествения Балкан, живее смел и горд народ, който жадува свободата си. Прокудени от Родината, Ботев и неговите четници доказаха, че за родолюбието няма граници и че е възможно винаги и навсякъде да работиш за благото на своя народ. Ще повторя, за да ме чуят и онези български популисти, крайни националисти и български политици, които се опитват да ограничат правата на българите в чужбина: Ботев и неговите четници доказаха, че родолюбието няма граници и че е възможно винаги и навсякъде да работиш за благото на родината. Те са пример за патриотизъм и просветен национализъм, стъпил здраво на любовта към Родината и на толерантността и уважението, а не на омразата към различния", посочи той в словото си.


Четете още:

🔴 Супата, която е 100 пъти по-ефективна от антибиотик

🔴 Европейска титла и куп медали за България от шампионата на Стария континент по карате във Варна

🔴 Незабравими стихове на Никола Вапцаров





Източник: offnews





Коментари

горе