24 май в Българското училище в Лайден



„Родна реч, омайна, сладка!“ в Българското училище „Св. св. Кирил и Методий”, Лайден, Нидерландия

Празнично тържество по случай 24 май

464

На 21.05.2016 г. в сградата на Българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Лайден се носеше полъх от емоции на вълнение, въодушевеност, радост и миризма на чубрица и свеж аромат на цветя. Това бe един голям ден, вълнуващ ден, ден на българска гордост, тъй като отбелязахме деня на българската просвета и култура и на Светите братя Кирил и Методий. Училището бе гостоприемен домакин на тържество под надслов „Родна реч, омайна, сладка“, подготвено от всички учители и с главен сценарист учителката по БЕЛ Вероника Бикова.

52

Наши гости бяха г-н Георги Георгиев, консул в Посолството на Република България в Хага, председателя на Холандско-Българското сдружение „Реинтс Боитен“, гости от Полското училище в Лиссе, Нидерландия, приятели и роднини на родители на нашите ученици.

73

Тържеството започна с приветстващите слова на Ариета Семерджиева, директор на училището, Мария Спирова, председател на Управителен съвет, и Георги Георгиев, консул в Посолството на Р. България в Хага.

83

Прекрасни танцови умения показа групата ни по народни танци „Хорце“ с ръководител Ани Божикова. Стихчетата на 1-ви, 3-ти и 4-ти клас ни припомниха колко хубаво звучи българската реч. Публиката беше изложена на изпитание с Игра на думи, които децата от 6-ти клас бяха подготвили. Предучилищна група ни изненадаха с весела песен за азбуката, а 5-ти и 9-ти клас пяха гордо „Питат ли ме дей зората“. Ученици от 7-ми и 8-ми клас с радост представиха своя акростих във възхвала на азбуката, по подобие на Азбучна молитва от Константин Преславски. Пременени в красиви български носии, малчуганите от детската група танцуваха „Кой свири хорото“ и събраха бурни аплодисменти. Вокалната ни група „Звънче“ с ръководител Ваня Маринова на няколко пъти напълни очите на присъстващите със сълзи – сълзи от смесени чувства – на радост, гордост и тъга по Родината. С този концерт на нашите ученици успяхме да се пренесем за един следобед в нея.

DSC_3684

По традиция бяха раздадени и грамоти за отличен учител на Радостина Шаренкова и грамота за родител-доброволец на Денислава Иванова.

62

Неотменна част от програмата бяха и творческите работилници за учениците – презентация за българската история „Познай думата“ и „Български мотиви“, след което всички се почерпихме от вкусния бюфет на родителите, които са все така голяма подкрепа и опора за нашето училище.

37

Почетохме и тази година делото на Кирил и Методий – двамата братя първоучители, поставили началото на нашето културно и образователно преоткриване, които са ни научили, че има нещо на този свят, което строго да пазим и ценим наред с останалите ни традиции, и това е българската Азбука.

 

Росица Чангалова,

Българско училище „Св. св. Кирил и Методий”, Лайден, Нидерландия


Четете още:

🔴 Белинташ – мистичното място на България /видео/

🔴 Защо останах в България?

🔴 Защо напуснах България?





Източник: Euro Chicago





Коментари

горе