Мощи на св. Дионисий пристигат в Гоце Делчев



В Гоце Делчев посрещат мощи на преподобни Дионисий Олимпски, живял през XVI век. В отговор на молба на Неврокопския митрополит Серафим в епархията му в неделя ще бъдат донесени мощи на този голям подвижник на Христовата вяра. Братството на неговия манастир, който е в подножието на планината Олимп, ще изпрати за дни светите мощи на подвижника за благословение на вярващите по долините на реките Места и Струма, съобщи "Двери".

Светинята ще бъде посрещната в Гоце Делчев в неделя, 29 май. Следващите дни тя ще посети петте духовни околии на епархията, което ще даде добра възможност на повече богомолци да се поклонят и да измолят помощ от светеца.

Навсякъде, където пристигат мощите, ще бъде отслужвана вечерня с молебния канон на св. Дионисий Олимпски и св. литургия на следващия ден. Следобед на 3 юни светите мощи на преподобния ще бъдат върнати в гръцкия манастир "Св. Троица" на Олимп, който самият светец е построил около 1542 г.

Манастирът е един от най-важните в Пиерия. Той е на 900 метра надморска височина в планината Олимп. Манастирът е част от Китроска, Катеринска и Платамонска епархия. През 1943 година е разрушен от нацистите. Според преброяването от 2001 година, манастирът има 26 жители. През 1982 година католиконът (главен храм - б.р.) е обявен за защитен паметник на културата.

Според житието, описано в Добротолюбие, Свети Дионисий Олимпийски е роден около 1500 година в селцето Склатена (съвременна Дракотрипа, окръг Нова Кардица), принадлежаща на Фанариотска епархия, в бедно благочестиво семейство. Според преданието, неговите родители видели как над спящия младенец се появявал светещ кръст. От детски години Дионисий постел, молел се и четял Свещеното Писание, опитвайки се да подражава на житията на светиите, разговарял със своите връстници за вярата.

Като израснал, решил да стане монах. Веднъж в тяхното село дошъл монах Антим от манастира Метеор. Юношата дълго и подробно беседвал с този монах и накрая решил да го последва. В манастира той бива облечен в расо и наречен с името Даниил.

Младежът сияел с добродетел, за което останалите монаси много го уважавали. Но по своето смирение и любов към безмълвничеството Даниил решава в една нощ тайно да тръгне за Света гора. Тръгвайки, той скочил от скала, но останал невредим.

Като се добрал до Карея, станал послушник при стареца Гавриил, тогавашния глава на Света гора. Старецът, според обичая, приет за млади монаси, го изпратил за една година в селцето Агиос Мамас в Халкидики. След като се върнал, Даниил бил постриган във велика схима и бил назован Дионисий. Скоро след това бил ръкоположен за дякон, а после и за йерей. С благосровението на своя старец Дионисий заминал за скита Каракал. Там построява келия и храм, осветени в чест на Сретата Троица. Животът му станал още по-аскетичен.

Впоследствие Дионисий посетил Светите Места, където получил голяма благодат и огромна духовна полза. За него били подадени две предложения за приемничество - от Иконийския митрополит и Йерусалимски патриарх Доротей. Обаче Дионисий не ги приел и се върнал в своята келия, в която ставали много чудеса. Ангели помагали на светеца. Веднъж, когато един човек го причаквал в засада, за да го обере и убие по пътя към обителта, той открил, че светецът вече се намира в своя манастир. Дионисий невидимо минал покрай разбойника, който след това се покаял и станал монах.

След време, отстъпвайки пред настойчивите молби на отците от манастира Филотей, свети Дионисий се съгласил да стане негов игумен. За подобряване на финансовото положение на манастира той извършил пътешествие в Константинопол и, връщайки се, довел със себе си нови монаси.

Сблъсквайки се с протести и неразбиране, Дионисий, придружаван от няколко монаси, се насочва към скита в град Верия. В този момент там умрял местният епископ и всички започнали да молят Дионисий да заеме неговото място. Обаче светецът се отказал от епископската катедра и се отправил към планината Олимп.

Там той построил манастир и прекрасен храм в чест на Света Троица.

Програмата за пребиваването на мощите на св. Дионисий Олимпски в Неврокопска епархия и за поклонението пред тях

29 май - посрещане на св. мощи и вечерна в катедралния храм „Св. Кирил и Методий", Гоце Делчев

30 май - утринна и св. Литургия в храм „Св. Кирил и Методий", гр. Гоце Делчев; следобед - вечерна и поклонение в храм „Св. Троица", гр. Банско

31 май - утринна и св. Литургия в храм „Св. Благовещение", гр. Разлог; следобед - вечерна и поклонение в храм „Въведение Богородично", гр. Благоевград

1 юни - утринна и св. Литургия в храм „Въведение Богородично", гр. Благоевград; следобед - вечерна и поклонение в храм „Св. Георги", гр. Сандански

2 юни - утреня и св. Литургия в храм „Св. Георги", гр. Сандански; следобед - вечерна и поклонение в храм „Успение Богородично", гр. Петрич

3 юни - утринна и св. Литургия в храм „Успение Богородично", гр. Петрич


Четете още:

🔴 Извинявайте, че жена ми не е самотна майка!

🔴 Татяна Лолова със "Златна липа" за цялостно творчество

🔴 Благороден варненец върна изгубени в градския транспорт пари





Източник: Всекиден





Коментари

горе