Леярят Марин Марков "излекува" лъвовете на София и коня на Цар Освободител



Той е най-добрият на Балканите, с него работят прочутите скулптори Пол Маккарти, Ричард Джаксън и Вежди Рашидов

Нацистка каска в центъра на Париж, огромна фигура “Санта Клаус” на провокативния скулптор Пол Маккарти в Ротердам, лъвовете на Лъвов мост и паметникът на Шипка.

На пръв поглед между тези паметници по света няма много общо. Но зад всяка от тези творби стои името на един българин - Марин Марков.

За него се говори, че е най-добрият леяр на Балканите. И вероятно затова с него работят световноизвестни имена като Пол Маккарти, Ричард Джаксън, Ванеса Бийкрофт и други.

Част от халето, което е разделено на различни помещения, в които се моделира, правят се калъпи и се обработва метал. СНИМКА: Пиер Петров

У нас работите си му поверяват министърът на културата Вежди Рашидов, проф. Валентин Старчев, акад. Крум Дамянов, проф. Борис Гондов, Павел Койчев и много други. Работил е и по творби на покойния Любомир Далчев.

Иначе самият Марков също е скулптор. Като дете нямал никакви колебания какъв иска да стане.

Решил, че ще

е скулптор, още

в шести клас

Сред хората на изкуството обаче е по-известен с леярната си край София. Той реставрира Паметника на Цар Освободител в София, лъвовете на Лъвов мост, а сега работи по предстоящия ремонт на Паметника на свободата на Шипка. Пак ще се занимава с фигурата на лъва, която е с дължина 8 м и 4 м височина.

Фигури на акад. Крум Дамянов СНИМКА: Пиер Петров

Паметникът е изграден през 1930 г. и се нуждае от цялостна реставрация и консервация. “Минали са 86 г. в бури, сняг и дъжд. Вероятно

отвътре

конструкцията на

лъва на Шипка

вече е изгнила,

казва Марков. Очаква да започне работа през август.

Най-новият паметник в София - фигурата на Алеко Константинов, която е на пешеходната зона на “Витошка”, също е отлята от Марков. Това е четвъртият му Алеко. Един от тях е в Чикагския университет.

Той създава фирмата си “Марковстудио” през 1999 г. Сега за него работи екип от специалисти, за да се справи с поръчките, които понякога са 60 месечно, а по всяка работата отнема около 3 месеца.

Световноизвестният скулптор Пол Маккарти със съпругата си и неговия “Санта Клаус” в ателието на Марков

Марков не знае точната бройка на работите, минали през ръцете му. “Сигурно са хиляди”, усмихва се човекът, в чиито ръце студеният метал оживява.

“Понякога клиентът идва само с идея. Ние правим модели, после калъпи, по които след това се лее, правят се обработка и монтаж”, разказва Марков.

Получавал е доста странни модели, по които да излее фигури. Веднъж чуждестранен

клиент му изпратил

по пощата два

кътника, друг -

оригами на куче,

а трети - детско моторче. Този с моторчето поискал точно копие на играчката. Направили го. Оказало се, че тя няма стопер, но понеже фигурата била нейно точно копие, паднала два пъти. И се наложило да ѝ монтират и стопер. Зъбите пък стояли известно време като фонтан в Истанбул.

Фирмата му е изработвала скулптури за галерии в цяла Европа - в Париж, Брюксел, Цюрих, Базел, Истанбул и други.

Преди години лично американският скулптор Пол Маккарти работил в ателието на Марков по провокативна фигура на Дядо Коледа (“Санта Клаус”) с еротичен намек, която после била поставена в Ротердам. Маккарти е поверявал на Марков доста от работите си.

Целият процес по една статуя отнема около 3 месеца, част от нея са и подготовката на калъпи, които се правят от восък. СНИМКА: Пиер Петров

Около Дядо Коледа има и любопитна история - Маккарти държал той да е червен. Наложило се

в Ротердам да

направят почти

референдум за

цвета на статуята

заради децата и вярването в съществуването на добрия старец.

Друг световноизвестен американски скулптор - Ричард Джаксън, чието огромно пикаещо куче беше представено преди години в Музея на изкуството в САЩ, също работи с Марков. Неговите творби са цял механизъм, защото често той ползва и реактивни двигатели за тях.

Служител на “Марковстудио” обработва метал. СНИМКА: Пиер Петров

Обикновено творбите, които Марков прави за чужбина, пътуват със самолет или кораб. В зависимост от разстоянието се транспортират и с тирове. Веднъж една от скулптурите пропътувала през всички европейски граници, но била спряна на влизане в Швейцария, където била крайната цел, защото няколко сантиметра от нея се подавали от камиона. Наложило се да търсят друг камион и да я местят, за да влязат в Швейцария.

Любопитна е и историята с превозването на скулптура на нацистка каска, която дълги години стояла в центъра на Париж.

“В онези години нямаше как да минем границите с каска, върху която има емблема на орела на Хитлер. Чудихме се какво да правим. Накрая

скрихме знака с

темперна боя и

после я измихме

в Париж”, смее се Марков.

Марков лично ръководи реставрацията на бронзовите фигури от Лъвов мост през 2014 г. СНИМКА: Пиер Петров

Негово дело е и копието на фигурата на св. Георги Победоносец, който убива змея, на чешмата до базиликата “Света София”. Оригиналът - дело на Мина Иванов, беше откраднат. Малко след като прави копието през 2010 г., Марков

открива оригинала,

разфасован на

части, в пункт за

вторични суровини

Ще го дари на Музея за история на София.

Първоначално смятал да сглоби парчетата, сега решил да ги даде така. “За да напомнят на всички какво се е случило. Да са като пример за това какво не трябва да се прави с изкуството. То трябва да се пази и цени”, категоричен е Марков.

Известният скулптор акад. Крум Дамянов също работи с Марков. На снимката е една от творбите му - “Нобил”. СНИМКА: Пиер Петров

Признава, че често му се налага да отлива копия на части от паметници, защото постоянно се крадат. Дава пример с бюста на Яворов в Борисовата градина, по който работил три пъти, след като фигурата ставала обект на вандали.

Не смята, че поставянето на паметници у нас се е превърнало в мода.

“Няма бум на

паметниците

У нас много се говори, но малко се прави”, заключава Марков.

През 2012 г. Паметникът на Цар Освободител в София беше реставриран от Марков. СНИМКА: Пиер Петров

Най-новият паметник в София - на Алеко Константинов, е отлят от “Марковстудио”. СНИМКА: Пиер Петров

 


Четете още:

🔴 Мощи на св. Дионисий пристигат в Гоце Делчев

🔴 Извинявайте, че жена ми не е самотна майка!

🔴 Татяна Лолова със "Златна липа" за цялостно творчество





Източник: 24chasa





Коментари

горе