Чудодейни мощи и легенди за вампири под сянката на смокини



С помощта на кореспондентите ни в страната ще групираме българските градове и местности така, че всеки маршрут може да се посети за 48 часа.

Целта е да покажем както известните места в родината, които задължително трябва да посетите, така и тайните, не толкова познати, но любими кътчета за местните хора.

Ще има справочна информация за цените и работното време на музеите, маршрути за туризъм, страхотни гледки.

Ще ви препоръчаме и ястията, които трябва да опитате в съответния регион, както и идеи за шопинг от фирмените магазини на местни заводи и фабрики.

Красиво, романтично и много патриотично е да подарим свободните си дни на български дестинации.

Да почиваме в България, не може да стане с призиви от политици. Става със сърце, любопитство и малко предварителна информация. Ето я.

Четете, ходете и след това ни пратете снимки и текст от вашия уикенд в България на имейл

rdaskalova@24chasa.bg

или с писмо на адрес: бул. “Цариградско шосе” 47,

за Ралица Даскалова

Чудодейни мощи и легенди за вампири под сянката на смокини

Хиляди туристи в Созопол заради уникални

реликви, тайнствени острови и живописни плажове

Ако искате да вдишате истинския въздух на Созопол, започнете разходката си от крайбрежната алея под Южната крепостна стена, където мирисът на море се смесва с аромата от многобройните смокинови дръвчета.

Ще намерите поне десетина места, където да изпиете кафето си, без до вас да стига шум от града. Насладете се на тишината и неповторимата гледка към залива - още по-син, погледнат през масленозелените смокинови листа. Ще ви е необходима енергия, за да обходите всичко, което предлага този уникален български град.

Архитектурно-историческият комплекс “Южна крепостна стена и кула” е изграждан по проекти на фондация “Созопол” от 2003 г. до момента. Комплексът е достъпен и за хора със специфични възможности.

Дори да заложите само на разходка по калдъръмените улички в Стария Созопол, където животът тече в друг ритъм, неусетно ще отлетят няколко часа. Но откъдето и да тръгне, туристът няма как да подмине централния площад “Хан Крум” - вдясно е църквата “Св. св. Кирил и Методий”, а до него - основите на открития в края на миналото десетилетие храм “Св. Николай”, вляво е базарът за сувенири, бижута, картини.

След пълно обновяване храмът “Св. св. Кирил и Методий” приюти находката, която прочу Созопол в целия християнски свят - мощите на св. Йоан Предтеча.

Докато разчиства терена към някогашните порти на града, екипът на покойната Цоня Дражева, по това време шеф на музея в Бургас, попада на основи на църква. Специалистите са изумени заради разположението - входът е на една линия с градските порти - буквално на пътя, а самата сграда остава извън крепостта.

Проф. Божидар Димитров има свое обяснение за това - според него храмът е позициониран така, за да е удобен за черкуване на моряци и колари, без да се налага те да влизат в самия град.

При проучването на тази част от Стария Созопол са направени две много интересни открития: скелет на мъж с железен прът между ребрата - т.нар. созополски вампир, и малката керамична капсула, положена в ниша под основния камък в храма с миро и три малки костици - от череп и от крайник. Така Созопол се оказва шестото място в света, където има мощи на Николай Чудотворец. При разкопките под храм “Св. Николай” е открит и втори, по-древен, пласт с няколко леярни пещи от III-V в. пр. н.е., което доказва, че в древна Аполония не само се е добивала руда, но се е отливал метал.

Днес най-интересните артефакти, открити тук, заедно с “вампира”, са в Археологически музей - Созопол, който се намира на крачка от пл. “Хан Крум” по посока на пристанището. За лятото подготвяме две нови експозиции - творби на художника Яни Хрисополос и от образци на иконопис, казва Димитър Недев, директор на Археологическия музей.

Точно срещу входа на Археологическия музей е Западната крепостна стена. Тя е изградена през V век. Един век по-късно е укрепена, като е изградена втора крепостна стена. Крепостната система на града включва повече от 10 кули и входове, а най-високата е 7,30 м.

Ако наистина сте изкушени от историята, ще посетите и средновековния комплекс до църквата “Св. Георги” в Стария град, който включва християнска базилика от X-XVII в. и жилищни сгради от камък и дърво от средата на XVIII век; разкопките на нос Скамний - до Художествената галерия, където са разкрити основите на църквата “Св. Апостоли и 20 хил. мъченици”, останки от цял комплекс, известен като Кастром домини (Крепостта на господаря).

От рибарското пристанище в Стария град можете да се качите на корабче за разходка из залива или да наемете лодка до остров Св. Иван. Минималната цена на курса е около 30 лв. Най-често договорката е по 10 лв. на човек. “Св. Иван” е най-големият остров по Българското Черноморие и е на една морска миля от Созопол.

На тераса в южната му част е разположен средновековният манастир “Св. Йоан Предтеча”. Именно там през 2010 г. екипът на проф. Казимир Попконстантинов открива реликварий с мощите на Йоан Предтеча.

Още един български остров край Созопол може да се похвали с древна история. Това е Св. Кирик и Юлита, който се смята за градското ядро на Антична Аполония - най-древният град в България, казва Димитър Недев.

Струва си да прескочите и до съседното село Равадиново, край което се извисява замъкът Влюбен във вятъра на колоритен местен предприемач.

Църква с истинска райска градина пък привлича туристите в курортното селище Черноморец на десетина километра от Созопол. В двора на храма “Св. Никола” има лотоси, орхидеи, еделвайси, блатни ириси, лилии, див лимон, мандарини и др. Райската градина е дело на отец Стилиан, на когото му хрумнало, че може да събере на едно място всички видове, за които се споменава в Библията.

Преди 2 г. църквата получи като дарение от Московската патриаршия мощи на 11 руски светци, изключително почитани сред православните християни.

Стигнете ли до Черноморец, непременно посетете средновековната крепост Акра, която се извисява над селото. Ако времето е хубаво, наоколо има прекрасни малки плажчета, подходящи за уединение.

КАЛЕНДАР НА АТРАКЦИИТЕ

30.05. - 01.06. - Фестивал “Созополис”

01.06. - Програма за Международния ден на детето

03.06. - Празник “Туристическо лято - 2016”

03.06 - 09.06. - Шести франкофонски фестивал “Солей”

8.06. - 12.06. - Джаз концерти

09.06. - 12.06. - Девети семинар по творческо

писане на фондация “Елизабет Костова”

11.06. - 13.06. - Конкурс с международно участие “Радост на брега”

16.06. - 17.06. - Фестивал на старата градска песен

18.06. - 21.06. - 120 години Народно читалище

“Отец Паисий-1896” - празнична програма

22.06. - 26.06. - Международен фестивал “Созополска панорама”

25.06. - 26.06. - Родова памет - традиционен събор с. Габър

28.06.- 29.06. - Международен фестивал “Морска раковина”

28.06. - 04.07. - Конкурс с международно участие “Хармония и сила”

05.07. - 15.07. - Международен фестивал “Музите”

16.07 - 18.07 - Празници на град Созопол “Света Марина”

17.07. - 25.07. - Лятна академия на изкуствата

26.07. - 02.08. - Международен фестивал “Монтфиз Артфест”

26.07. - 02.08. - Седмица “Детето и морето”, гр.Черноморец

28.07. - Мини Мис и Мини Мистър Созопол 2016

02.08. - 08.08. - “Детето и морето” - Созопол

06.08. - 07.08. - Родова памет - традиционен събор

в с. Индже войвода

08.08. - Концерт Кампания “Давам повече” - Спортен тотализатор

16.08. - Детско шоу с Богдан Томов

23.08. - 26.08. - Фестивал “Артпалитра”, гр.Черноморец

24.08. - 25.08. - Родова памет - традиционен събор в с. Крушевец

27.08. - Родова памет - традиционен събор в с. Атия

28.08. - 29.08. - Родова памет - традиционен събор в с. Вършило

31.08. - 07.09. - Седми фестивал на младите математици

01.09. - 10.09. - Празници на изкуствата “Аполония -2016”

м. ноември - Фестивал “Созополска дъга”

МУЗЕИТЕ

Архитектурно-исторически комплекс “Южна крепостна стена и кула” - от 1.05. до 31.09 всеки ден от 9,30 - 21,30 ч. През останалото време - с предварителна заявка

Археологически музей - всеки ден от 9 до 18 ч.

Експозиционен център “Св. Никола” в Черноморец - от 9 до 18 ч., почивен ден - понеделник

Художествена галерия в Созопол - 9 - 12 ч.; 14 - 18 ч., почивен ден - понеделник

Храм “Света Богородица” в северната част на Стария Созопол - всеки ден от 10 до 13 ч. и от 14 до 18 ч.

Храм “Свети Георги Победоносец” в центъра на Стария град - всеки ден от 9 до 13 ч. и от 14 до 18 ч.

Храм “Св. Св. Кирил и Методий” на пл. “Хан Крум”, наричан още “Бежанската черква” - всеки ден от 9 до 13 ч. и от 14 до 18 ч.

Сладкото от зелени смокини е гурме визитката на Созопол

В Созопол старите гъркини имат един лаф - ако не си опитал смокиновото сладко, все едно не си бил там. Зеленият еликсир се е превърнал в запазена гурме визитка на града наред с различните видове гозби от риба. Почти няма заведение в древния град, което да не предлага зелено сладко от смокини. И за да придадат уникалност на продукта си, всички твърдят, че сладкото им е приготвено по оригинална рецепта, предавана от поколение на поколение, която ревниво се пази в тайна. Някои рецепти стигат и до 100 години назад.

Със сигурност обаче има и универсална, към която повечето созополчани се придържат. Тя повелява преди варенето, което е основият майсторлък, смокините да се дупчат на две места с вилица, за да попие сиропът в твърдата им кора. За запазване на зеления им цвят созополските домакини слагат и 1 супена лъжица син камък. Тъй като се прави по различни начини, може да се каже, че всяка къща има собствена рецепта. Както и няма дом в Созопол, особено в Стария град, който да не тъне в сянката на смокиново дърво. Тези субтропични плодове са навсякъде по Южното Черноморие, но само в Созопол са ги издигнали в култ, извличайки най-доброто от плода им.

Обикновено смокиновото сладко се прави от средата на май нататък в зависимост от големината на плода, който искате да запечатате в буркан. Най-дребните плодове се приготвят около 24 май, а по-едрите в средата на лятото, когато вече са узрели. Кафявото сладко също е вкусно, но губи от леко тръпчивия вкус на зеленото, което вече се е наложило като туристически продукт. Което и да си поръчате, задължително се сервира с чаша студена вода. За туристите от северните страни е голяма екзотика, защото са свикнали да ядат смокините само сушени през зимата, купени от супермаркета.

Освен по заведенията зеленото сладко може да се намери и по пазарчетата в града и на сергиите със сувенири, което го прави интересен подарък за близки и приятели след почивка в Созопол.

От града са тръгнали Божидар Димитров и голям гръцки художник

Божидар Димитров безспорно е най-колоритният созополчанин. Заради медийната му популярност шефът на Националния исторически музей се е превърнал в емблема на Созопол. Често се връща в спомените си от родния град по различни поводи, а без него не минава нито една голяма общественозначима инициатива, свързана с града. Шовинистичният му дух “превърна” еднодръвка от XI век в лодката на библейския Ной, която бе намерена при разкопки в Созопол, благодарение на него светът научи и за созополските вампири.

Тодор Георгиев е актьор със созополски корен. Малко известен факт е, че зад българския дублаж на популярните холивудски герои се крие гласът на Георгиев. Той е човекът, озвучавал за кино и тв продукции ролите на Уесли Снайпс във филмите “Пасажер 57”, “Влакът трезор”, “Разрушителят”, на Силвестър Сталоун в “Танго и Кеш”, на Арнолд Шварценегер от филма “Конан варваринът” и култовия “Терминаторът”, на Тимъти Олифант от “Умирай трудно 4” и куп сериали.


Йоргос Гунаропулос е един от най-големите гръцки художници, вдъхновен от морето на Созопол. До 15-годишен той живее в малкото градче южно от Бургас и после със семейството си емигрира в южната съседка. Спомените му от тесните калдъръми на Созопол са оставили траен отпечатък в картините му, част от които са притежание на Националната художествена галерия, която го награждава за принос към изкуството.

Войно Войнов - един от създателите на СДС, макар и позабравен, също е от Созопол. Юристът активно се включва в политическия живот на България след промените през 1989 г.

Светослав Шиваров е друг политик със созополски корен от най-новата ни история. Той е бивш земеделски министър от времето на Жан Виденов.


Четете още:

🔴 Стилиян показа, че е в страхотна форма

🔴 Събраха парите за операция на 24-годишната студентка Теди от Пловдив

🔴 Лековитото злато на България





Източник: 24 часа





Коментари

горе