Пресните картофи са витаминозна бомба: Не ги белете, храната е в кората!



Ако слушате лекарите диетолози, няма да ви стане ясно дали картофите са вредни или полезни. Сигурно е обаче, че пресните картофи са доста по-полезни от старите.

В състава си картофите включват вода, нишесте, 0,9% захари, целулоза, мазнини и белтъчини, значително количество аминокиселини, минерални соли. И най-важното -  витамин С - едва 200-300 г. от зеленчука покриват дневната нужда от този витамин. Трябва обаче да се знае, че с времето нивата на витамини в картофите се понижават. Когато се съхраняват дълго време, при температура над 10 градуса, витамините в картофите снижават стойностите си. Този процес е неизбежен. Казано с други думи, в пресните ги има повече, отколкото в старите.

 В пресните пролетни картофи се съдържа значително по-високо количество витамин С, а от другите витамини по-силно представени са В1, РР, К... За сметка на това целулозата е едва 0.5%. В младите и пресни картофи токсичните химикали са по-малко, тъй като те просто не се обработват с такива.

А за  диетите и здравословния начин на живот не бива да забравяме, че картофът сам по себе си е нискокалоричен. Той съдържа едва 80 калории в 100 г. Това автоматично го прави храна, подходяща за хора с наднормено тегло, искащи да поддържат фигурата си. Зеленчукът има и още един плюс - има и изразен диуретичен ефект. Най-добре е да се варят - измити и необелени. По този начин съдържащият се витамин С се съхранява максимално, за сметка на калия, който се губи при подобна обработка. Когато се варят на пара, пък става обратното - калият се запазва, но витамин С е  сведен до минимум.

Ястията с пресни картофи не са толкова много и разнообразни, но за сметка на това са за мързеливи домакини. Не е нужно да ги белите при готвене, което определено спестява доста време. Дори напротив - картофените люспи са полезни. Люспите на един средно голям картоф предоставят половината от препоръчителните дневни дози от разтворими фибри, калий, желязо, фосфор, цинк и витамин С. Затова се препоръчва да се пекат, варят и пюрират необелени. След като старателно ги измиете, разбира се. 

= Втори след хляба=

Картофите са култура, любима на българите. У нас от растителните храни те са на второ място по консумация, след хляба.

Първите европейски сведения за картофите  датират от 1537 г. от испанския конквистадор Кастелянос. Tогава тези зеленчуци са считани за нездравословна храна. Въпреки това днес съществуват над 1000 сорта картофи.

=Лимон за ръцете=  

Неприятният ефект след беленето на пресни картофи - оцветяването на ръцете, може лесно да се отстрани с няколко лесни стъпки, съветват практични домакини. Първо натъркайте ръцете си с лимон, после направете пилинг със сода и накрая сложете подхранващ крем. Гарантирано ще имате бебешки ръце!


Четете още:

🔴 Дайчово хоро - Копенхаген

🔴 Оногурия – великата българска империя, за която учебниците мълчат

🔴 Невероятни кадри от българско училище "взривиха" "Фейсбук"! Учителите излязоха пред учениците и след миг...всяка дума е слаба!





Източник: Марица





Коментари

горе