Храм на нестинарите - Българи




Село Българи е единственото в Странджа със статут на фолклорен резерват. В селото обичаят нестинарство е запазен в автентичния си вид. Тук се спазва стародавната традиция за изпълнение на танца върху жарава на 3 срещу 4 юни, денят на Св. Св. Константин и Елена по стар стил. Специалната церемония се изпълнява под звуците на нестинарска мелодия, изпълнявана на гайда при съпровод на "свещения" тъпан. В огъня могат да играят само "посветените".

Коначето – храмът на нестинарите се намира в центъра на с. Българи в близост до селската чешма. Конак е турска дума, която означава къща за живеене, място, в което се отсяда по-дълго време. Четириъгълната постройка е ориентирана по посоките на света и бележи сакралния център на територията на с. Българи. Идеята на този нестинарски конак е, че това е дом на Св. Константин и в него той отсяда на празника си. Тук се съхранява свещеният нестинарски тъпан.

В деня на Св. Св. Константин и Елена в двора му се коли жертвено животно за приготвяне на "нестинарския курбан". Особена роля играе южната страна на параклиса. Там е направен прозорец и се намира столнината, на която се поставят иконите, за да "почиват".


Четете още:

🔴 Абитуриент е шампион по информационни технологии и млад фермер

🔴 Aрхитектурен ансамбъл "Звук и светлина" - Тутракан

🔴 П. Ю. Тодоров - загадъчният четвърти





Източник: opoznai





Коментари

горе