Ивановски скални църкви – Русе



Скалният манастир "Св. Архангел Михаил" се намира на 22км от Град Русе, в близост до село Иваново, в границите на Природен парк "Русенски Лом”. До комплекса води асфалтов път с указателни табели, а в подножието на скалите има паркинг за автомобили. Система от стъпала в скалите дава достъп на посетителите до различните църкви и параклиси в района.

Манастирът е основан през 20-те години на ХІІІ в. от монах Йоаким, който по-късно става български патриарх. Българските царе Йоан Асен ІІ (1218-1241г), Йоан Александър (1331-1371) и други представители на царския двор са били сред дарителите на манастира, а до днес са запазени и техни ктиторски портрети.

Манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през ХІІІ-ХІVв. По време на Второто българско царство (ХІІ-ХІVв) манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център. Надписи по стените на килиите дават информация за важни исторически събития.

Стенописите в църквата "Св. Богородица" са световноизвестни. Те са сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите. Изключителните им художествени качества са причината за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство.

През ХІVв манастирът става средище на исихазма – мистично течение в православното християнство. Ивановският скален комплекс съществува и през ранните векове на османското владичество, но постепенно запада. През 1978г е обявен за Национален археологически резерват. Днес манастирът не е действащ. В комплекса се продават информационни материали и сувенири.



Четете още:

🔴 Татяна Лолова: Първа сексбомба съм в театъра и в киното

🔴 Туристи полетяха с балони над Белоградчишките скали

🔴 Дара - вълшебното драконче, или коя е гордостта на Пазарджик в "България търси талант"





Източник: opoznai





Коментари

горе