Нери Терзиева с болезнен спомен за "Голямата екскурзия"




Нери Терзиева сподели разтърстващ спомен за първия ден на т.нар. Голяма екскурзия по време на "Възродителния процес", когато хиляди български турци бяха прогонени от родината си.

На днешния ден пред 27 години Тодор Живков прави "историческо обръщение", с което призовава Турция да отвори границите си за желаещите да се изселят там български граждани. Това става след протестите на българските турци, заради смяната на имената им с български. До днес няма осъдени за т.нар. "Възродителен процес".

Текстът на Нери Терзиева за 29 май 1989 г. във фейсбук

„29 май. Довечера в осем Тодор Живков ще каже, че можем да си ходим - границата от българска страна е отворена. Утре в осем заранта ще съм игла в купа сено на площада в Асеновград. Ще търся роднините си, за да им кажа да не тръгват. Няма да намеря никого. Ще съм стегната в човешкото менгеме часове до мръкване и ще плача от безсилие. Надвечер ще кажат, че спестените в ДСК пари са свършили и хората ще се разотидат. Когато се дотътря през хилядите тела до улица "Родолюбие" (!) в моята махала, москвичите ще са потеглили на юг - с по един денк багаж, без пари. Ключовете от ослепелите къщи ще са оставени у баба Златка, българката-приятел завинаги. Всички ще са си прибрали по шепичка глинена пръст от родния Баделем - за спомен вечен.

После отличниците на режима ще вземат къщите на цената на спанака. После... Боли и свършвам.

Ще минат - до днес - 27 години. И никой няма да е наказан.”

Турската държава отваря границата си, през лятото на българо-турската граница се образуват колони от коли и натоварени с покъщнина пешеходци. На 21 август преминаването на превозни средства и хора е спряно от турска страна.


Четете още:

🔴 Балюва къща - Бръшлян

🔴 Когато младежите отиваха войници

🔴 Заплатите в София удариха 1300 лева





Източник: offnews





Коментари

горе