Бойко Борисов: Границата ни е в абсолютна бойна готовност!



Навсякъде по граничните райони в момента всичко е в абсолютна бойна готовност за придвижване на сили и средства в името на сигурността.

България има и най-съвременната техника за охрана на границата – т.нар. уреди „туптящо сърце” - преносими системи за регистриране на сърдечен ритъм, написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов, видя Пик.

"Туптящо сърце" - техниката, която лови нелегални мигранти

фото: Мвр

Вчера на българо-гръцката граница са били засечени две групи бежанци, като първата е заловена веднага на р. Струма, при влизането в България. Втората е засечена чрез въпросните уреди в товарен влак и е свалена на една от гарите в района.





Две групи нелегални мигранти са били задържани с помощта на техниката "туптящо сърце", съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. Това е ново за страната ни техническо средство, което с помощта на датчици е в състояние да улови всяко движение и дори пулса на сърцето на укрити в превозни средства хора. Системата е мобилна и с нея разполагат всички основни гранични пунктове.

"За по-малко от 24 часа реализирахме това, което беше заложено в плана за взаимодействие по усилване на държавната граница", каза днес пред журналисти в Благоевград министърът на вътрешните работи, коментирайки задържането на двете групи незаконни имигранти от служители на ГПУ- Петрич.

"Всеки знаеше своите отговорности, действаше се изключително бързо и адекватно. Гръцкият вътрешен министър ме увери, че ще съдейства за реадмисията. Това е много силен знак към трафикантите, които подвеждат хората, че ще стигнат до Европа. Показахме как действаме и как ще действаме оттук нататък", подчерта Бъчварова.

"Миграционният натиск е факт, но държавата си върши работата, всичките сили и средства са в бойна готовност", даде своята оценка премиерът Бойко Борисов.

Според информацията, докладвана на съвещанието, нелегалните имигранти са били излъгани, че отиват в Македония, не са знаели, че влакът пътува за България. Трафикантите са им взели по 200 евро. В товарния влак групата е задържана чрез използването на системата „туптящо сърце”.  Втората група нелегални имигранти е задържана веднага щом е влязла на българска територия.

Незаконните имигранти, открити в товарния влак, влизащ от южната ни съседка, вече са върнати на гръцките власти, съобщи главен комисар Антонио Ангелов, директор на ГДГП. По нелегалното преминаване на другата група има образувани 17 досъдебни производства, след приключването им в рамките на десетина дена и тя ще бъде върната обратно. Ангелов подчерта, че проведените съвместни учения с армията са помогнали изключително много при реалната ситуация, военнослужещите са се дислоцирали на границата в рамките на 1 час. Командирът на поделение от българската армия в Благоевград Иван Иванов съобщи, че в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич вече има 65 военнослужещи и 9 единици спомагателна техника, които изпълняват съвместни задачи с граничните полицаи. На незаконно преминалите границата, сред които има деца, са осигурени храна и медикаменти, каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Техническото средство „туптящо сърце”, с което бяха открити незаконните имигранти в международния влак, беше демонстрирано пред журналисти на ГКПП Кулата./ Труд

 

 

 

За момента няма по-бързо върнати мигранти в Европа по договорите за реадмисия. Подсигурили сме всичко необходимо, тъй като в групите има много деца – млека, памперси, храна и вода. По-голямата група мигранти вече е в Гърция.

 

Втората група все още не може да бъде върната, защото вече има досъдебни производства, мигрантите са влезли по реката в територията ни и за тях се прилагат съдебните ни закони, каквито са процедурите. Подходили сме максимално хуманно и внимателно.


Четете още:

🔴 Абитуриентката, която разбуни духовете с пищния си бал (ВИДЕО)

🔴 Стефан от Палма де Майорка рецитира ,,Майце си" на Ботев (II място)

🔴 Бронзов медал за Невяна Владинова във финала на лента





Източник: Petel





Коментари

горе