Що е то Ямун?



Ямун е едно неизвестно за нас вечнозелено тропическо дърво /плод/, принадлежащо към семейството Миртови (Myrtaceae). Произхожда от Индия, където се използва при направата на много десерти и деликатеси. Все пак индийската кухня е известна именно с използването на подправките и уникалното им съчетание в най-различни готварски рецепти.

Това растение често се отглежда за декоративна цел, понеже зеленината му е плътна и осигурява подходяща сянка през топлите дни на лятото. Използвано е през Древността като медицински лек за редица заболявания. В повечето части на Азия се засява в близост до индуиски храмове, тъй като се смята за божествено растение – свещено за Кришна.

Плодовете му се развиват през лятото и са подобни на маслиновото дърво. Имат яйцевидна форма, като в началото са зелени, а когато узреят стават черни. На вкус са предимно сладки и при консумацията им оцветяват езика в лилаво.

Плодовете на ямуна се използват в Индия за направата на най-известния им сладкиш – гулаб джамун.

Това растение е разпространено в Индия, Бангладеш, Непал, Пакистан, Шри Ланка, Малайзия, Индонезия, Филипините. Пренесено е в САЩ и Бразилия от португалски колонизатори през далечната 1900 г.

Десерт с Ямун

Растението е богато на протеини, минерали, витамини. Съдържа белтъчини, танини, нишесте, мастни киселини, сурови влакна и други.

Плодовете от своя страна са богати на глюкоза, петунидин, рафиноза, фруктоза, лимонена, малична и галова киселина, антоцианини, делфинидин-3-гентиобиозиди, малвидин-3-ламинарибиозид, петунидин-3-гентиобиозид, цианидин дигликозид и малвидин.

Ямунът има антиоксидантни, противовъзпалителни, антибактериални, диуретични, невропсихотични, противодиарични, антимикробни и куп други свойства.


Четете още:

🔴 Задължително прочети! Най-голямата тайна на България, която всеки трябва да знае!

🔴 Вижте Орлин Павлов като абитуриент. Няма да го познаете (Снимки)

🔴 Тя всяка сутрин си мие зъбите с това средство - Край със зъбния камък! Това точно досега не бяхте опитвали!





Източник: gotvach





Коментари

горе