4 билки, които всяка жена трябва да пие, ако е в менопауза. Ще стабилизира всички хормони с тях и ще се чувства идеално



При много жени симптомите на менопауза или ПМС са трудни за контролиране. При други се срещат проблеми, свързани със зачеването.

В почти всички случаи става въпрос за хормонален дисбаланс причинен от дисфункция на ендокринната система.

Има редица естествени лекове, на които бихте могли да се доверите. Днес споделяме 4 билки, които могат да спомогнат за регулирането на хормоните. Преди да започнете да ги приемате е добре да се консултирате със специалист.

Мака
Мака е билка, която е била използвана в продължение на векове за плодовитост, повишаване на либидото и издръжливост. Когато се приема под формата на чай или хранителна добавка, тя не произвежда хормони, а по-скоро работи като адаптоген, което означава, че се адаптира към обстоятелствата и балансира хормоните в зависимост от нуждите.

Така например, ако в нечие тяло се секретират твърде много или твърде малко от един хормон, мака ще действа в обратна посока, регулирайки неговия дефицит или свръхсекрецията му.
Билката стимулира и подхранва хипофизата и хипоталамуса, които са отговорни за секрецията на редица хормони в човешкото тяло. Но мака може да се приема не само от жени, тъй като има положителен ефект върху здравето и на двата пола. Тя действа като естествена виагра, а също така може да подобри и подвижността на сперматозоидите, както и тяхното състояние.

Листа от малина

Отварата от тази билка има приятен вкус и е известна с това, че помага за укрепването на матката. Богат източник е на витамини и минерали и най-вече на витамин С и се смята, че може да намали риска от маточни кръвоизливи, болезнена менструация, както и от спонтанен аборт.

Листата от малина биха могли да облекчат и сутрешното гадене, да помогнат за по-бързото възстановяване след раждането, както и да стимулират отделянето на кърма. Билката е подходяща и за прием от мъжете, тъй като ще стимулира плодовитостта им.

 Витекс

Витекс е билка, която също спомага за регулирането на хормоните, както и за проблеми като ендометриоза, безплодие, ПМС, предотвратява риска от спонтанен аборт в първия триместър, регулира обилния месечен цикъл, неразположения свързани с менопаузата като горещи вълни и други.
Витекс може да се приема под формата на отвара или хранителна добавка.

Магарешки бодил
Чудесна билка, която намира приложение за облекчаване на редица заболявания. Магарешкият бодил е едно от най-добрите растения за прочистването на черния дроб, както и за регулиране на хормоните. При много жени се среща излишък на хормона естроген и дефицит на прогестерон.

Това, което вероятно не много хора знаят, че излишъка на естрогена се филтрира през черния дроб. След като този така важен орган не функционира както е необходимо, в тялото ни се задържат токсини. Много от тези токсини могат да имитират хормони и да са причина за възникването на по-нататъшен хормонален дисбаланс.


Четете още:

🔴 Любопитно: Коя котка си според зодията? (Мъркаш или разкъсваш)

🔴 Сушени плодове – идеални за топене на килограми

🔴 Що е то Ямун?





Източник: За Жената





Коментари

горе