Класна стая у дома - семейство обучава четирите си деца (видео)



20-годишно момче от Силистра не може да продължи образованието си у нас, а е поканено да учи в няколко големи университета в САЩ. Семейство Порумбачанови разказва как обучават четирите си деца у дома без голямо междучасие и без лятна ваканция, съобщава Нова ТВ. Те никога не са чували първия учебен звънец. 15 септември за тях е просто дата от календара, защото те са едни по-различни ученици. Извън стереотипите и извън системата. Георги никога не е ходил на училище. Не е правил контролно, не се е явявал на матура, нито е кандидатствал в университет. Той, двамата му братя и малката им сестра се обучават у дома с помощта на родителите си.
  Дори и да реши да учи в България обаче, Георги ще трябва да се яви на изпити и да приравни знанията си с тези на връстниците си заради това, че няма официална диплома. Около 300 са семействата, които избират домашното обучение пред държавното.
  Според българското законодателство училищното образование е задължително до 16-годишна възраст, а право на самостоятелно обучение имат само деца със специални здравни потребности.
  Началото е трудно и изпълнено с много въпроси. Според Петър и Живка индивидуалният подход към ученика и неговите специфични нужди липсват в традиционното държавно училище. Всеки родител иска да даде най-доброто образование на децата си. Без значение дали то е право или тяхно задължение.


Четете още:

🔴 Цвети Пиронкова с нова победа в Бирмингам

🔴 Да си спомним за Невена Коканова

🔴 Хан Телериг





Източник: utre





Коментари

горе