Болни хвърлят патерици и бастуни след лечение в санаториума в Овча могила



СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ В ОВЧА МОГИЛА Е ПОМОГНАЛА НА ХИЛЯДИ ПАЦИЕНТИ ДА ЗАХВЪРЛЯТ ПАТЕРИЦИТЕ И БАСТУНИТЕ И ДА СЕ ВЪРНАТ КЪМ НОРМАЛНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ. Лечебницата е сред най-предпочитаните медицински звена от такъв тип в цяла Централна Северна България благодарение на минералната вода, открита в средата на миналия век в свищовското село, която повлиява на огромен обсег от заболявания и страдания. Тази пролет в клиниката бяха открити отделения по физиотерапия и балнеология, чиито процедури преди това се извършваха извън сградата й. По тази причина болницата работеше само 6 месеца в годината, а това създаваше неудобство за пациентите и трудонеагажираност за персонала през останалото време. Благодарение на новооткритите сектори санаториумът ще посреща болни през цялата година.

„ЗАРАДИ СЕЗОННОСТТА НА БОЛНИЦАТА МНОГО ЧУЖДЕНЦИ СЕ ОТКАЗВАХА ДА ПОСТЪПЯТ НА ЛЕЧЕНИЕ при нас. Сега обаче се надяваме, че интересът ще се повиши. Имаме запитвания основно от Турция, Румъния и другите съседни страни”, заяви д-р Виргиния Цолова, директор на здравното заведение. Тя ръководи клиниката още от основаването й и за изминалите 37 години е успяла да се увери с очите си в лечебната сила на минералната вода в селото. „Водата е хипертермална, умерено минерализирана, хлоридно-сулфатна, натриево-калциева с наличие на йод, бром, флуор, метаборна киселина и калий с леко алкална реакция. Това са полезни съставки, които имат лечебни свойства”, твърди директорът.

Водата помага при заболявания на опорно-двигателната система: артрози, болест на Бехтерев, ревматоиден артрит, повлиява заболявания на костите и мускулите – от травматично, професионално, токсично и инфекциозно естество, контрактури от кожно-мускулен и ставен произход. В спектъра й за лечение попадат и болести на нервната система, стомашно-чревни и чернодробни заболявания: язвена болест, гастрити, колити, хепатити. Облекчава страдания на жлъчните пътища и жлъчния мехур, подагра, бори се с диабета и други. Сред чудодейните й свойства е повлияването на стерилитет при жените. В първите години на функционирането на болницата дори имало идея за създаване на отделение за гинекологични болести.

„Имали сме случаи на ХОРА С НАЗНАЧЕНИ ОПЕРАЦИИ ЗА ДИСКОВИ ХЕРНИИ, КОИТО СЛЕД ПРЕСТОЙ ПРИ НАС УСПЯВАТ ДА СЕ СПРАВЯТ С ПРОБЛЕМА БЕЗ ХИРУРГИЧНА НАМЕСА. Не са единици и тези, които са проходили напълно нормално след сериозни травми на таза”, допълва д-р Цолова. Тя подчерта, че болните се обслужват от висококвалифицирани специалисти – лекари, медицински сестри, рехабилитатори, водолечители и общ персонал. Началник на отделението по физиотерапия е д-р Миглена Маркова, която работи в санаторума от 20 години.

„Осигурява се комплексно медикаментозно и болнично лечение под контрола на съвременни диагностични методи – балнеолечение, минерални вани, тангентори, подводна гимнастика, лечебна физкултура и масаж, парафинолечение и други”, уточни директорът.

Д-р Цолова допълни, че има идея в бъдеще в лечебницата да бъде разкрито детско отделение и да започнат да се прилагат нови процедури за повлияване на още заболявания.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Сватба по стар български обичай вдигнаха в Мийковци

🔴 Заменям женско кане корсо, бартер за айфон 5 гр. Петрич - OLX

🔴 Ансанбъл Българе /14.06.201/





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе