Красивите кътчета на България: Деветашката пещера и Крушунските...



България крие толкова омайно красиви места, които приканват да им се насладим. За любителите на разходките в природата, нашата страна предлага изобилие от чудни дестинации, някои леки за преход, други по-тежки – за всеки според подготовката му и предпочитанията.

В близост до Ловеч се намират две кътчета, които спират дъха с красотата си. Деветашката пещера и Крушунските водопади се намират на около 10-ина километра помежду си и са особено подходящ избор за еднодневна(може и повече дни, разбира се) разходка за цялото семейство. Ако тръгвате от София, първото място, на което може да се спрете, е Деветашката пещера. В последните няколко години българите понаучиха малко повече за това неземно красиво място, защото дълги години пещерата е била секретен военен обект. Мостът, по който ще преминете днес, е построен от екипа на холивудската продукция „Непобедимите“ през 2011 г. За съжаление, снимките на екшъна нанесоха сериозни щети на пещерата, които личат и до днес.

Местните наричат пещерата Окната, а когато влезете през широкия около 35 метра вход, веднага ще разберете защо. Тази пещера не е такава, каквато си я представяте. Всъщност влизате през огромен вход, озовавате се в още по-огромна зала, а отгоре струи светлина в изобилие – прониква от огромните дупки, които напомнят две светли очи. Пътят през пещерата до голямата зала е лек и приятен, няма спускане и изкачване, няма тежки места – подходящо е и за хора, за които пещери като Дяволското гърло ще са трудни за преминаване. Има и пейка, на която може да си починете. Светлината е в изобилие, слънчевите лъчи, проникващи през дупките рисуват красиви картини. Ако изберете летния сезон, няма нужда да се притеснявате от жегата, там тя не прониква, въпреки че Слънцето наднича любопитно през „очите“ на пещерата. Това уникално кътче от България се оказва истински природен феномен. Тя е едно от трите най-значими подземни местообитания на прилепи в Европа. Пещерата е дом на над 35 000 прилепа. До момента в нея са открити над 45 вида животни. Но не само това - Деветашката пещера е най-богатото пещерно археологическо находище у нас.

А магията, смирението и вътрешното спокойствие, което ще усетите на това магично място, са невероятни.

 

След Деветашката пещера се отправете към водопадите в близост до село Крушуна. Тръгнете ли по екопътеката покрай водопадите, ще попаднете в жива картина. Най-изкусният художник не е пестил багри и майсторство на това спиращо дъха място. Пътеката също е много лесна за преминаване, равна и широка, насред красива гора, която пази от слънчевите лъчи. Крушунските водопади се състоят от безбройни карстови тераси, а водата е образувала прагове и неравности, покрити с мъхове в най-различни нюанси. В най-високата си част, там достигането би могло да бъде малко по-трудно за трудно подвижните хора, водопадът достига 20 метра височина. Всъщност това е една от най-високите варовикови каскади. Целият път е осеян с малки езерца с вода, която изумява със синия си цвят. На места по пътеката ще се натъкнете на големи дървени беседки, където може да седнете да отдъхнете и да похапнете. А тук там ще видите и импровизирани барбекюта. Най-добре би било да посетите Крушунските водопади в работен ден, ако ви е възможно – в противен случай бъдете готови да се разминавате с тълпи от туристи, а в най-високата част разминаването на моменти е почти невъзможно. В началото на екопътеката за Крушунските водопади има и басейн, който предлага допълнително удоволствие от разходката.

Но което и време да изберете, за да посетите тези неземно красиви места, ще останете очаровани.

 

Разбира се, след разходката сред приказната ни природа, може да се отправите за късен обяд(ако не сте похапнали сред зеленина) в Ловеч, да минете през покрития мост на Кольо Фичето, да хапнете сладолед и да си купите гърненце с бяло сладко.

Един ден е достатъчен, за да се насладите на тези прелести, но ако имате желание, може да си запазите и място за преспиване в Крушуна, например.


Четете още:

🔴 Защо в България "провинциалист" е обидна дума?

🔴 Най-странните места в България, обвити в мистерии

🔴 Снежното момиче /Ангел Каралийчев/





Източник: beu





Коментари

горе