Турция плаща сюнета на нашите мюсюлманчета



Турция официално пое сюнета на българските мюсюлмани. Вече втора година в присъствието на валии, областни управители и дипломати от генералните консулства на турската държава у нас се провежда масово обрязване на момчета.

В някои райони в Североизточна България, известни като Делиормана, вече има безплатен групов сюнет.

Родителите на обрязаните хлапета се молят в джамиите за здравето и благоденствието на спонсорите - турското правителство и бизнесмени.

"Досега лидерът на ДПС Нуридин Басри плащаше за операциите, но тази практика вече е в историята. Кметовете от Шуменско решихме да отделяме по една заплата, за да помогнем", призна пред "168 часа" един от спонсорите - градоначалникът на община Върбица Мердин Байрам.

В началото на юни, когато започна Свещеният месец за мюсюлманите Рамазан, в медресето на Томбул джамия

известният сюнетчия от Айтос Лютви Мехмед обряза 170 мюсюлманчета

С приветствие към децата се обърна и генералният консул на Република Турция в Бургас - Ниязи Акйол.

"Отдавна престанах да броя колко хлапета в България и на Балканите са минали през мен", каза пред "168 часа" преди време известният сюнетчия. Нормата му за деня била около 250 деца на възраст до 7 години.

Според хора от ДПС въпреки че наричат Мехмед доктор, той нямал диплома за хуманен лекар, а е фелдшер. Овладял занаята по метода на наблюдението. Дали при такава манипулация е задължително да има медицинско образование, депесарите отказват да коментират.

Родители придружават детето до импровизирана манипулационна в медресето на джамията. От пръв поглед личи, че всичко блести от чистота, обясняват организаторите на сюнета от Районно мюфтийство в Шумен. Изцяло е спазен канонът - момчето остава само по риза, без долно бельо. Търпеливо чака с баща си да му дойде редът. Влизането в манипулационната става по списък. Имам с високоговорител вика децата.

Т.нар. Доктор Мехмед оголва слабините на хлапето.

За краката го държи човек от мюфтийството или активист на ДПС, както при последния сюнет в шуменската джамия.

Хирургическата интервенция се извършва от "доктора" фелдшер, който умело борави с лазер. Операцията е безкръвна. Продължава няколко минути. Детето е под упойка. След всяко сюнетиране докторът си измива ръцете със сапун.

Това символизира пречистване от евентуален досег със зли сили, обясняват ислямски богослови.

Смята се, че след манипулацията детето вече става мъж и според канона го посвещават в мюсюлманската вяра.

"Д-р Мехмед" се опитва да развесели изплашените хлапета, които гледат с тъжни очи. Личи , че са притеснени и напрегнати.

Самите те все още нямат представа, че като им отрежат определена част от мъжкото достойнство, стават по-силни и се превръщат в истински мъже. Отвън чакат родители. Някои си затварят очите, когато чуят писък, тъй като упойката не е подействала. Други с опънати длани викат Всевишния на помощ. Дали ги е чул, е друг въпрос.

Зад тежката врата на джамията чакат притеснените майки на обрязаните момчета. Те старателно държат списъка със сиропите "за после, ако детето го боли" - оксикорт и риванол плюс нурофен и панадол. Необходимите медикаменти са описани и под обявата за сюнета на турски.

Възмъжалите хлапаци напускат манипулационната обикновено усмихнати,

видя репортер на "168 часа".

Едно от тях стискаше в ръцете си камионче, подарък от "Доктор Мехмед", защото било послушно.

За първа година в списъка на желаещите да се обрежат няма българи - православни християни. Преди години на такава манипулация се бе подложил 66-годишен мъж. И дори един полицай от Шумен.

Масов сюнет на 250 мюсюлманчета бе извършен неотдавна, но от турски лекари, в съседните Търговище и Омуртаг. За първи път те не поканиха айтоския "Д-р Мехмед".

Причините за нарушената традиция не са ясни. Според някои вероятно защото мероприятието е проведено под патронажа на областния управител на Одрин - Дурсун Али Шахин.

Той водеше и делегация с хора от областната администрация в турския град и много бизнесмени.

Къде са най-многобройните сюнети в България, четете в хартиеното издание.


Четете още:

🔴 7 причини защо чужденците обичат да посещават България

🔴 Какво е да бъдеш майка? Грубата истина!

🔴 Какъв е мъжът според питието, което обича: Ракия





Източник: 168chasa





Коментари

горе