В името на Единния Бог и на обединението на нацията, 800 души огласиха Сакар планина



Пътуването се оказа твърде дълго - повече от 100 километра, но красивата сакарска природа и тихите, чисти селца обградени с гори, компенсираха умората от острите завои и лошите пътища. Отиваме на празник, който след направената справка, се оказа, че е единствен по рода си не само в България, а и в цяла Европа. Празникът на Бога, станал традиция за планинското селце е организиран от ученика на Бога Кръстьо Ангелов. Целта на организатора е хората да са заедно и да се веселят в името на Единния Бог и на обединението на нацията.

Да забравят за злото и да вярват, че Бог е могъщ и помага само на добрите. Масите са наредени в големия двор на Кръстьо, който е засят с райграс и подготвян дълго време за тази среща. Над покрива се веят знамената с надписи: Божествена република България. Група млади жени и момичета посрещат гостите от цяла България и от чужбина, и ги настаняват на определените им предварително места. Петък е, а истинският празник ще започне в събота след обяд. Повече от 20 автомобила от Русе, Шумен, Варна, София, вече са заели свободните места около къщата на Кръстьо. Тук са и футболистите, които ще участват в турнира за Купата на Бог. Такъв турнир няма в целия свят, категорични са момчетата от футболния клуб “Берое” в Стара Загора. Отборите, които ще ритат за тази купа са разделени на два стадиона - едните ще са на този в селото, а другите ще играят на стадиона в Тополовград.

След това ще играят двата победили отбора - от младите, и от ветераните. Всъщност футболният турнир е международен - в него участват и отборите от Комотини - Гърция, и от Чорлу - Турция. Купата на Бог, по традиция се връчва от Валентин Михов, който не е пропуснал нито един от празниците в Срем. Това в петък. В събота започна истинското тържество. Оркестър за народна музика развлича гостите. Десетина млади жени и момичета доброволно влезли в ролята на обслужващ персонал носят салатите и агнешкото печено. За тази цел още в петък във фурната в Елхово са изпечени две агнета за вечеря на пристигналите футболисти.

Пет агнета са изпечени за съботния ден за гостите. Масите са заредени с всякакви напитки, нищо не липсва. Какво по-добро от това - да се съберем толкова хора на едно място, - са думите с които ни посреща домакина. - Обединението на човечеството около един Бог ражда силата и мира. Тук сме без религии и партии, без гадателства и магьосничества, но с Бог... Ние хората, добави още Кръстьо, сме като дъждовни капки, които падат от небето. На земята капките образуват ручеи, ручеите се стичат в реки, които се вливат на едно място и образуват океан. Като погледнете този океан ви хваща страх, нали? Но и не искате да се разделите с красотата, която ви прави щастливи. Гледайки огромния океан, приятелю, можеш ли да познаеш коя капка си ти?.. Силата е в обединението...

Кръстьо Ангелов е учителя, изпратен от Бога, да учи хората на добро. И той ги учи. Тези 800 души, които са дошли в неговия дом най-вероятно не са тук само за агнешкото печено и сакарската ракия. Те са повярвали в него. Той им е помогнал с нещо, той ги е убедил, че Бог е всесилен и, че събрани на едно място вярващите в Бога са огромна сила. Не попитахме Кръстьо от къде са средствата за този празник, а и нямаше смисъл. Беше повече от ясно, че негови последователи бяха дарили агнетата и другите продукти, за да продължи традицията.

Тодорка НИКОЛОВА, село Срем,
Тополовградска община


Четете още:

🔴 Чудеса край аязмото до Кабиленския манастир

🔴 Борисов: Много англичани сега сигурно ще искат гражданство, добре дошли са

🔴 Българин, живеещ в Англия: "Не, няма да се върна!"





Източник: Блиц





Коментари

горе