Новината в снимки: Еньовден в музея





Празникът Еньовден събра много деца и възрастни в двора на музея днес. С ритуала се възстановява прекъснатата преди няколко години инициатива "Магията Еньовден - традиции и наследство".

Еньовден е най-дългият и витален ден в годината, изпълнен с надежда и вяра в добрите сили на природата. Дните около Еньовден бележат средата на годината, когато слънцето достига зенита си. През нощта на Еньовден и водата има лековита сила, всичко в този ден е магия, разказа пред присъстващите етнографът от Регионален исторически музей Соня Костадинова и припомни древната легенда за това как тревите са получили своята лечебна сила. Според народните вярвания всички болести на Еньовден се къпят в „жива вода" и от изтърсените капки се образува росата, която е лековита.

Преди изгрев слънце се берат полски цветя, от които се прави голям венец, през който всички се провират за здраве, а цветята от венеца се пазят цяла година, разказаха и момичета от Обединен детски комплекс. Те бяха събрали рано сутринта цветя и билки, с които изплетоха голям венец. В двора на музея девойки "наричаха китки" за късмет и заедно с гостите на празника преминаха под венеца за здраве. Празникът завръши с голямо хоро, всички посетителите имаха възможност да опитат от специално приготвения билков чай.

След възстановката на Еньовденския ритуал в една от залите на музея Лидия Кирилова от отдел „Природа" запозна гостите със „Защитени и лечебни растения в Източните Родопи". По време на презентацията бяха представени защитените видове от региона, включени в новата Червена книга на България.

Празникът Еньовден се организира от Регионален исторически музей в Кърджали, Обединен детски комплекс и Община Кърджали.

Снимки: Пресцентър на Община Кърджали


Четете още:

🔴 Съхранявайте червен пипер, ориз, боб и леща със скилидки чесън

🔴 Пържен патладжан и печен патладжан - как да ги приготвим здравословно и лесно?

🔴 Тези храни правят жените щастливи





Източник: rodopi24





Коментари

горе