В България: оперираха простата през артерия на ръката



Лекари от Университетската многопрофилна болница „Света Анна" в София оперираха простатата на мъж по нов и уникален не само за България, но и за света метод - през артерията на ръката. Специалистите направиха сложна манипулация, наречена емболизация, като по този начин на възрастния мъж бе спестена класическата операция, която като всяка хирургическа интервенция крие рискове за хора в напреднала възраст.

През миналата седмица 88-годишният пациент е приет в урологично отделение на университетската болница „Света Анна" с дизурични оплаквания. Това означава, че той не е можел да уринира, което поставя на косъм живота му, тъй като отровите за часове могат да преминат в кръвта и да отровят организма. Изследванията показали, че простатната му жлеза е увеличена многократно до такава степен, че блокира напълно уретера.

Шефът на урологичната клиника д-р Михаил Абаджиев и колегата му д-р

Низар Рафаи, който е началник на лабораторията по инвазивна кардиология, решават да извършат емболизация на простатата му, за да сведат до минимум рисковете за болния и да може да той да бъде на крака скоро.

Ден след хоспитализацията на възрастния пациент д-р Рафаи, който по специалност е инвазивен кардиолог, прилага иновативния метод за спасяване на простатата на 88-годишния мъж. Под рентгенов контрол през артерията на ръката и с помощта на микрокатетьр той прониква до артерията, която снабдява жлезата с кръв. След това изключително прецизно инжектира микросфери с размер 100-300 микрона. С тях се блокира микроциркулацията, за да се постигне драстично намаляване обема на простатата. Това на свой ред води до облекчаване притискането на уретрата и съответно уринирането става възможно без поставяне на уретрален катетър.

Процедурата е технически много сложна поради миниатюрните размери. При доброкачествена хипертрофия тази иновативна процедура (емболизация на простатната жлеза) е въведена в света едва преди няколко години като алтернатива на оперативното лечение при пациенти с напреднала възраст или тежки придружаващи заболявания като по-щадяща в сравнение с традиционното хирургично лечение.


Четете още:

🔴 3-годишният Димо се възстановява, но е в силен стрес

🔴 Константин от Дупница вади 20 минути пъстърва 14,3 кг от яз. "Дяково"

🔴 А НЯКОГА ДЕТСТВОТО НИ БЕ ТАКОВА...БАБО И ДЯДО, БЛАГОДАРИМ ВИ! СНИМКИ, КОИТО ЩЕ СТОПЛЯТ СЪРЦАТА ВИ





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе