Стотна безкръвна операция на сърце в "Св. Екатерина"



Съвременен метод за безкръвни операции на сърцето, въведен у нас от специалисти на УМБАЛ „Св. Екатерина“, бе извършен в лечебното заведение за стотен път. Иновативната процедура представлява транскатетърно поставяне на аортна клапа, като здравната каса поема стойността на цялата интервенция - 50 хил. лв.

"Това е резултат от подхода, който имаме. Най-напред един екип отиде във Франция да се обучава, след това започнаха да идват да ни помогнат и колеги оттам за 10-15 клапи, а след това започнахме сами", обясни директорът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев по време на пресконференция на тема „100 безкръвни клапни операции в УМБАЛ „Св. Екатерина“ - поглед в бъдещето“.

Благодарение на това, че за първи път въведохме транскатетърното поставяне на аортна клапа успяхме да издействаме, благодарение на добрия начин на мислене на ръководството на НЗОК, тази дейност да се финансира и това е успех, каза още проф. Начев.

Интервенцията е абсолютно безплатна за здравноосигурените лица. Резултатите от нея са на световно ниво, като методът осигурява пълноценен живот на пациентите.

С транскатетърно поставяне на аортна клапа лекуваме аортна стеноза, посочи проф. Юлия Джоргова, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Св. Екатерина“. Става въпрос за стеснение на аортната клапа, което е заболяване предимно на третата възраст, обясни тя и допълни, че в "Св. Екатерина" още през 2009 г. е започнало използването на клапи - само две години след като те са получили право да бъдат продавани. По думите й заболяването стеснение на аортната клапа е много често срещано и смъртността е много висока.

Одобрение за обучение

На базата на опита си от 2009 г. нашият център тази година беше одобрен за първия референтен център в България. Това означава, че вече имаме право да обучаваме и други центрове. Това обясни проф. д-р Юлия Джоргова. По думите й това е постижение не само за лечебното заведение и неговите пациенти, но и за цялата страна.


Четете още:

🔴 Короната на царица Ирина слезе от фреските и влезе в НИМ (Обзор)

🔴 Стефан Данаилов: Не съм светец!

🔴 Васил Михайлов - Руфинка Болна Легнала





Източник: Труд





Коментари

горе