Елизабет Алексиева прогони скуката от класната стая



Кои са преподавателите, които оставят незаличима диря в сърцата на своите ученици? Вече втора година "Стандарт" и Министерството на образованието и науката търсят заедно тези хора чрез кампанията "Любим учител". Тази година за своите любими преподаватели гласуваха деветокласниците от няколко училища - 31 СУЧЕМ и 134 СОУ в столицата, езиковата гимназия "Петър Богдан" в Монтана, гимназията с преподаване на чужди езици "Симеон Радев" в Перник и природо-математическата гимназия "Сергей Корольов" в Благоевград.
В броя на в. "Стандарт" от 21 юни ви представихме любимите учители от столицата - преподавателите по литература Георги Велев и Калина Михова. Днес ще прочетете защо децата избраха Бисерка Александрова и Елизабет Алексиева.

За своите ученици в Гимназията с преподаване на чужди езици "Симеон Радев" в Перник преподавателката по български език и литература Елизабет Алексиева е не само любим учител, но и приятел. Това става ясно от своеобразните есета, които деветокласниците написаха, за да обяснят мотивите, с които я избраха в кампанията на в. "Стандарт" и МОН. "Преподавам от 1992 г. и за личната си равносметка ще използвам притчовите думи на славянския Първоучител, че не всеки може да преплува дълбоко море. Радвам се, че засега успявам, и то с помощта на учениците. Избрах тази професия, защото тя отговаря на характера ми, на моята професионална подготовка, на начина, по който възприемам света. Имам предвид духовното, а не материалното му измерение. Човек е на този свят не само за хляба", споделя отличената учителка. Алексиева признава, че в училище се чувства в свои води, защото това е мястото, на което принадлежи. В същото време е щастлива да е част от екипа, заедно с колегите си и ръководството на училището. На по-младите учители препоръчва да не забравят, че и те са били ученици. Според нея в учителската професия водеща е емпатията, както и добрата професионална подготовка, защото аудиторията е много взискателна и лесно разпознава фалша и слабия професионализъм. Не й харесва, че учебната програма включва огромен обем информация за сметка на възможностите децата да усвояват и упражняват способността да се разсъждава.  
Самата тя е изненадана, че деветокласниците са я посочили като любим учител на фона на предизвикателствата на старобългарската литература, която им е преподавала в  девети клас. И посочва, че предметът е бил утежнен и от големия брой включени в програмата произведения. А нейната цел е да научи учениците си да изградят критическо мислене не само следвайки авторитетите, а опирайки се на собствените си търсения и дори разочарования. Желанието и стремежът й е те да съхранят националната си идентичност дори когато станат граждани на света.
Естествено е наградата да я зарадва, но според нея смисълът на анкетата е не толкова да се избере и да се награди един учител, колкото да се разбере какъв е желаният от учениците профил на съвременни преподавател.
"Ние я харесваме, защото освен че е страхотен учител, тя е и страхотен човек - уникален", казват за нея учениците й. И за други от своите учители те смятат, че в часовете им е интересно и забавно, но при госпожа Алексиева те срещат разбиране и са доволни, че нещата, които научават, ще им послужат и в живота. Преподава уроците по интересен и лек за учене начин. Въпреки тежкия материал по старобългарска литература учениците признават, че тя говори много увлекателно и часовете при нея за тях са удоволствие, а по време на урока не се шуми.  Младежите са усетили, че тя обича да преподава, че има много богата подготовка и обща култура и затова може да отдели минутки от урока и за теми извън него. Освен за литература в часовете се говори и за история и изкуство. "Тя разпали страстта ми да пиша и да се интересувам от история и култура, а заради нея за първи път четох задължителна литература с удоволствие", споделя една от нейните ученички. И при награждаването си Алексиева шеговито поръча на бъдещите десетокласници да не се разкайват, че са я посочили за любим учител, защото трябва задължително да прочетат "Граф Монте Кристо" и "Декамерон". Томовете не са за самозащита, а приятно четиво, каза им госпожа Алексиева.
В анкетата за любим учител сред деветокласниците в пернишката езикова гимназия те бяха посочили и други от своите преподаватели. Открояваше се обстоятелството, че всяка от шестте паралелки е дала предпочитания за класния си ръководител заради проявяваното към тях разбиране. Това е и една от причините децата да харесват Елизабет Алексиева. "Тя знае как да разговаря с учениците. Винаги е усмихната, приветлива, спокойна, толерантна, забавна", определят я те. "Има респект към нашето мнение и знае как да разговаря с нас", доволни са учениците. "Интересува се от успехите ни и не осъжда неуспехите ни, а ни помага и предлага верни решения", споделят те. Според тях учителката им ги мотивира и амбицира, защото се интересува от тях.   
В училището често припомнят, че добрият учител обяснява, най-добрият показва нагледно, а великите учители вдъхновяват. Оказа се, че за много от децата, на които Елизабет Алексиева е любим учител, тя е и пример за подражание и вдъхновение. Така наистина с професията си тя доказва своята максима, че човек живее не само за хляба.
Руми Борисова


Четете още:

🔴 Стотна безкръвна операция на сърце в "Св. Екатерина"

🔴 Короната на царица Ирина слезе от фреските и влезе в НИМ (Обзор)

🔴 Стефан Данаилов: Не съм светец!





Източник: Стандарт





Коментари

горе