Корона с 1000 бисера украси музея в Бояна



Вистинско шоу се превърна представянето на копието на женската царска корона от Втората българска държава в Националния исторически музей. Мъжкият символ на власт бе показан още на 30 май. За нагледност изработваната в продължение на две години корона украси главата на журналистката от телевизия Bulgaria ON AIR Кристина Михайлова. Директорът на НИМ проф Божидар Димитров не скри, че това е част от неговата амбиция да се възраждат българските държавни традиции. Задължителна част от тях са и короните на нашите царе. За съжаление тяхната съдба е печална и нито една не е запазена до наши дни. Короната на Първото българско царство е пленена в Преслав, заедно с цар Борис II през 971 г. Това става при превземането на столицата от войските на византийския император Йоан Цимисхий. Короната е била отнесена в Константинопол и там следите й се губят.
Същото се е случило и с короните, носени от цар Роман, пленен в Скопие през 992 г., и с тази на цар Самуил в 1018 г.
През 1204 г. папа Инокентий III е подарил корона на цар Калоян, изработена във Ватикана. Папския дар носят всички български царе до Иван Шишман. През 1395 г. обаче тя попаднала в ръцете на турците и следите й са се загубили.
А царете на Третото българско царство - Фердинанд и Борис III, изобщо не са имали корони.
"Не сме похарчили и лев държавни пари за изработването на короните. Българският народ  отново демонстрира своя възрожденски патриотизъм и склонност към дарителство. Само за една седмица се намериха хората, които направиха възможно да се случи това", обясни проф. Димитров. Известният бизнесмен проф. Лъчезар Цицорков осигурил нужните три килограма злато с проба 23 карата. 1000-та бисера  и индийските скъпоценни камъни са от Елена Василева, собственик на бижутерски магазин, а безплатният труд е на ювелира Стойчо Везенков, посветил две години на изработката на двете царски корони.
Първо е изработена мъжката корона, която е по-семпла - тя просто е един позлатен боен шлем. Дамската е значително по-пищна, което си е нормално за дамските бижута, пошегува се проф. Димитров. Затова й отнела повече работа. Важен факт е, че съгласно законодателството ни копията на двете корони имат стойността на оригинал.
Константин Събчев


Четете още:

🔴 Когато мама е на гурбет, насреща е г-жа Александрова

🔴 Гинка Станчева на 84 г.: Приписваха ми доста любовници, докато играех принцеси и кралици

🔴 Ансамбъл Тракия Празничен тракийски танц





Източник: Стандарт





Коментари

горе