Кой е измислил шопската салата?



20090813_0004Българската кухня е изключително богата и всеки българин я обича и предпочита дори и пред най-изтънчените френски деликатеси или италиански кулинарни шедьоври. Много от ястията, които са традиционни за нашата кухня произлизат от чужди държави и са привнесени по нашите земи, но разбира се има и такива, които са си изконно български. Едно от първите такива, за които човек се сеща е шопската салата. Според много хора тя е стара българска рецепта, използвана от прадедите ни и предавана с поколенията до наши дни. Всъщност обаче, това въобще не е така.

Българите започват да се занимават с градинарство сравнително скоро – преди около 200 години. В първата българска готварска книга “Готварска книга или наставления за всякакви гозби според както ги правят в Цариград”, написана от Петко Славейков през 1870 година, въобще няма рубрика “салати”, нито пък рецепти за такива. По онова време сънародниците ни консумирали много хляб, боб, лук, чесън, чушки,  зеле, лютеница, туршия. Червени домати българите не използвали до Първата световна война. Тяхното отношение към този плод било подозрително, като те използвали само зелените за туршия, а узрелите изхвърляли или давали за храна на животните. Хората ги смятали за опасни за ядене, което не било само в България – в някои страни в Западна Европа през XVIII и до началото на XIX век също се страхували да ядат червени домати, а в Дания и Холандия дори ги смятали за отровни. Това най-вероятно се дължало на факта, че през онзи период съдовете, в които се приготвяла храната, се изработвали от метални сплави с високо съдържание на олово. Вероятно контакта между съдовете и киселината от доматите предизвиквала стомашни неразположения и леки отравяния.

Едва ли точно шопите, едни от най-консервативните хора, са били тези, които са започнали да ядат червени домати. Всъщност, истината е, че шопската салата е създадена от професионални майстор-готвачи от ДСП “Балкантурист” през 1956 година в ресторант „Черноморец“ в тогавашния курорт „Дружба“ (днес „Свети Константин и Елена“). През същата година рецептата за салатата се появява за първи път и в готварска книга – „Книга за домакинята“, като съдържа всички днешни компоненти, с изключение на сиренето.

През следващите години рецептата търпи промени. През 1970 година в “Рецептурник по готварство и сладкарство” са дадени четири варианта на шопската салата: с лук и сирене; без лук и със сирене; с печени чушки и със сирене; без сладки, но с люта чушка и със сирене. Точно в този период, началото на 70-те години, настърганото сирене и печените чушки се налагат като задължителен елемент от салатата. В началото шопската салата се сервира в заведенията на ДСО “Балкантурист”, но бързо набира популярност и в домашната кухня, а през 70-те и 80-те се превръща в национален кулинарен символ. Не знаем обаче откъде идва името на салатата. Може би покриващата я бяла шапка от сирене е напомнила на някой готвач от “Балкантурист” за традиционните бели шопски носии и така той е дал името й.

Всъщност това не е единственият случай, в който една салата бива популяризирана толкова бързо. Подобна е и “кариерата” на овчарската салата – подобна на шопската, но с варено яйце, шунка и гъби. Тя се появява в българските ресторанти през 90-те години, но популярността и нараства изключително бързо и днес няма ресторант, в който тя да не се предлага. За нея не знаем кой и кога я е измислил, както и защо носи това име, но едва ли има каквото и да било общо с овчарството.

Шопската салата пък бързо излиза извън границите на България и става популярна в Македония, Сърбия и Румъния. В северната ни съседка тя е известна като salată bulgărească (българска салата). В Чехия и Словакия сервират šopský salát, но без печени чушки, а понякога и без лук. За сметка на това пък в Словакия я сервират със захар.

Макар и само на няколко десетилетия, шопската салата е изключително сполучлив продукт, който бързо се превръща в любимо хапване на българите. Тя успява по прекрасен начин да съчетае различни вкусове и да излезе извън рамките на родината ни. Популярността й пък нормално води със себе си и доста митология и заблуда относно произхода й, но със сигурност, шопската салата е част не само от българската кухня, но и от българската култура като цяло.


Четете още:

🔴 КАК СТОТИЦИ ХИЛЯДИ СИ ВЗЕХА ПОСЛЕДНО СБОГОМ С ГУНДИ И КОТКОВ

🔴 15 интересни факта за България, които не знаехте (част 2)

🔴 Хисаря - извори на здраве и красота





Източник: znaeteliche





Коментари

горе