Предприемач осъди банка, опитала да му вземе 9671 лв. повече от кредита



ПРЕДПРИЕМАЧ ОТ В. ТЪРНОВО УСПЯ ДА ОСЪДИ БАНКА, КОЯТО ОПИТАЛА ДА МУ ВЗЕМЕ 9671 ЛВ. повече от договорения и платен кредит. Юлиян С. поискал инвестиционен заем за финансиране на малък и среден бизнес преди 8 години. Мъжът искал да инвестира в реконструкция на снекбар и магазин. Макар и трудно, той успял да получи парите от клон на банка в старата столица.

Сключил договор за банков кредит по програмата за микрокредитиране. Към датата на сключване на договора лихвата била в размер на 6,1407% годишно, като банката събира и комисиона за управление на кредита в размер на 1% от разрешения кредит в деня на сключване на договора и по 1% в началото на всяка година от срока на кредита, считано от датата на подписването на договора.

Срокът на погасяване на кредита бил 26 юни 2015 г., когато Юлиян платил всичко по погасителния план. След това обаче бил, меко казано, сюрпризиран от въпросната банка, че дължи още 9671 лева, която сума следвало да заплати на равни месечни вноски от 923 лв. от 26 юли 2015 г. до 26 април 2016 г. Предприемачът обаче категорично отказал, защото неговите юристи прочели отново и внимателно договора и погасителния план и завели дело във Великотърновския районен съд срещу банковата институция. Магистратите са установили, че банката неправомерно и самоволно е поискала въпросната тлъста сума от предприемача, и са отхвърлили допълнителното плащане като незаконосъобразно. Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване.

Н. ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Кой е измислил шопската салата?

🔴 КАК СТОТИЦИ ХИЛЯДИ СИ ВЗЕХА ПОСЛЕДНО СБОГОМ С ГУНДИ И КОТКОВ

🔴 15 интересни факта за България, които не знаехте (част 2)





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе