Глътка чист въздух в рая на Стара планина



Колко пъти сте чували, че туризмът е здраве? Всички знаем колко добре ни влияе дишането на чист въздух, ходенето пеша в планината и съзерцаването на красиви гледки. Нашето здраве пряко зависи от начина ни на живот. Ако поне малко променим навиците си, то и здравето ни ще се повлияе добре. Все по-малкото свободно време, което ни остава бихме могли да превърнем в празник за сетивата си. Да дадем на организма си заслужена почивка, за да ни се отблагодари с нови сили и енергия в работните дни.

За да не губим повече време в обяснения за това с какво е полезен и как точно подобрява здравето ни туризмът, ви предлагаме сами да разберете това като се възползвате от хубавото време и тръгнете на път в първия почивен ден!

А ако нямате идея точно кое райско кътче бихте могли да посетите, като за начало ние ви даваме конкретно предложение. Знаете ли къде се намира най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров? Отговорът е лесен и непременно ще ви хареса – в България и по-точно централна Стара планина, на територията на Национален парк Централен балкан. Водопадът се нарича Райското пръскало /124,5 м/ и се намира в подножието на най-високия връх в Стара планина – връх Ботев /2376 м/. Местенцето е подходящо и за пренощуване както на палатка, така и в хижа "Рай", която се намира на около 30 минути пеша от водопада.

Как да стигнете до там? Има няколко варианта – според това с какъв транспорт предпочитате да пътувате до град Калофер /автомобил, влак или автобус/. За тези, които предпочетат железопътния транспорт – хубаво е да знаете, че ЖП гарата се намира на 4 километра от центъра на града. Началната точка на маршрута за хижа Рай е местността Паниците, която е и същевременно крайната точка, до която можете да стигнете с автомобил, след което ще се наложи да продължите през пределите на Централен Балкан пеша. Всички пътеки по речното корито са маркирани, за да стигнете до входа на Национален парк Централен Балкан, откъдето всъщност ще започнете да навлизате в красотата на Стара планина. Преходът до хижата е 4.30 часа, пътеката до горе е перфектно маркирана и обозначена, така че няма как да се изгубите, има доста пейки и кътчета за отдих на фона на панорамни гледки, както и няколко чешми с изворна вода.

Хижа Рай се намира в южното подножие на връх Ботев. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 120 места, разположени в стаи с по 5, 7, 10 и повече легла, с вътрешни и външни санитарни възли. Има баня. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат и ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня, столова и лавка.
Хижата е база за алпийски изкачвания на Райските скали /Южната стена на връх Ботев/.

Самият водопад се вижда прекрасно от хижата, особено на пролет, когато е и най-пълноводният му период. Гледките са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене. И независимо от това, че е посещаван от многобройни туристи, водопадът и местността са запазили непокътнатия си и чист облик.

Това е подходяща дестинация за любителите на походи, скално катерене, екотуризъм, парапланеризъм и за всички, които просто обичат природата, свежия планински въздух и имат нужда от доза здраве!


Четете още:

🔴 Сватба на панорамна площадка "Орлово око"

🔴 10 житейски урока, на които кучетата могат да ни научат

🔴 Едноминутни филми: Монумент Богородица





Източник: Фрамар





Коментари

горе