По-хубава и от Хубавата Елена!



Използвайте следващия слънчев уикенд и тръгвайте с нас към изпълнения с природни и исторически забележителности град Елена - едно от малкото кътчетата в страната ни, където все още се усеща свободолюбивия дух на българина.

Елена е старопланинско градче с дървени къщи, каменни улици, стари църкви и часовникова кула. Тук е запазен жив родолюбивият дух на Възрожденска България. На няколко километра от града пък се намира Христовският водопад, но трябва да го посетите през зимата или пролетта, ако искате да го видите в пълната му красота, защото през лятото е по-маловоден.


Пристигайки в Елена, може да се настаните в един от хотелските комплекси, построени в духа на старата култура, но отговарящи на изискванията на съвременността. Ще бъдете приятно изненадани от цените на услугите и предлаганите традиционни ястия. След като се настаните и хапнете добре, може да започне разходката ви. Ние ще ви споменем само някои места, които не бива да пропускате, но щом видите тях, няма как да не утолите жаждата си за обиколка на цялото градче!


Започваме с Даскалоливницата, наречена с чудното име от нейния възпитаник Пенчо Славейков. Тя е първото класно училище в България – училище за учители. От двора й се виждат две от многото църкви в Елена – действащата "Успение на Пресвета Богородица" и "Свети Никола" - храм от преди XVI век, който сега е музей. Тук е мястото да кажем, че в нито един друг град от тази епоха не е имало три църкви. Тръгвайки към централната част, ще посетите още: Палеонтологичния музей, Музея на Възраждането, къщата-музей на Иларион Макариополски, като се насладите на характерната им старинна архитектура.

На тръгване от Елена, се отправете се към село Къпиново и ще стигнете до Плаковски и Къпиновски манастир. До тях тече буйна река със своеобразни водопади, не толкова големи като Христовския, но все толкова пленителни! Плаковският манастир е един от така наречените хайдушки манастири. От игумена ще научите, че тук са се лели куршумите за Априлското въстание и че под параклисите на манастира има тайни проходи до реката и до дебрите на Еленския балкан. Затова е избран и за снимките на българския филм за Васил Левски.


Четете още:

🔴 Христо Доков от Българското училище в Брюксел спечели националните конкурси на Белгия по латински и старогръцки

🔴 Новият български посланик в САЩ връчи акредитивните си писма на президента Обама

🔴 Глътка чист въздух в рая на Стара планина





Източник: Фрамар





Коментари

горе