Мюсюлмани ремонтират изгоряла църква



Мюсюлмани от селищата в Неврокопския край също искат да помогнат за ремонта на църквата в хаджидимовското село Ново Лески. Това разкриват жителите на населеното място, които подеха кампания за набиране на средства за възстановяването на храма „Свети Димитър”.

Голям пожар лумна заради късо съединение в светата обител на 25 май през нощта. Огънят нанесе сериозни щети, помещението за продажба на свещи е изпепелено. Съсипани са стари и ценни икони, иконостасът и стенописите също са повредени, налага се спешната им реставрация.

„Тази църква я вдигнахме с ръцете си през 1994 година, тъй като нямахме храм в селото си. Хвърлихме много доброволен труд, заделихме и пари за градежа. На всички ни е много болно случилото се, защото сме я съградили камък по камък. Известно време няма да може да се водят служби, всичко е черно и одимено”, споделиха жители на селището.

Кметът на Ново Лески Георги Ванкалов призна, че местните хора се надяват на дарители, за да могат по-бързо да възстановят храма и в него да могат да се водят църковни служби. Отец Георги Кумбаров е направил оглед с експерти. Ще са необходими най-малко 50 000 лева за ремонтните дейности и за реставрацията на иконите, иконостаса и стенописите. Голяма част от дървената дограма е съсипана, ще трябва да се подменят гредите, да се измажат и боядисат стените.

„Община Хаджидимово ще поеме разходите за материалите за боядисването, ще плати и на бояджиите. Но най-тъжно ни е за старите и ценни икони от църквата „Свети Георги”, която е в старото ни село. Преместихме ги тук, за да ги опазим от крадци. Олиото в кандилата обаче се нагряло от високата температура и плиснало по тези икони, които са напукани, издути. Ще трябва да се реставрират. Дано се намерят добри хора, които да ни помогнат, сами няма как да намерим толкова пари”, твърди кметът Георги Ванкалов.

Той вече е потърсил помощ от Неврокопска митрополия и от дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет, за да се възстанови църквата, която е най-голямата в региона. На първо време ще се обособят 1-2 стаи, за да може да се водят църковни служби и да има къде миряните да палят свещи. И да се молят за успех на кампанията за набиране на финансови средства. За да могат да възстановят църквата за нейния храмов празник на 26 октомври.

За целта е разкрита и банкова сметка:

Основание за плащане: Дарение за възстановяване на щетите от пожара.

Банка ДСК: BG83STA93000014806034

BG: STABGSF (Храм „Свети Димитър” – с. Ново Лески)


Четете още:

🔴 В Пловдив пришиха отрязана от мантинела ръка

🔴 Самоводската чаршия е най-романтичната улица на Търново

🔴 Показват стъкленицата със сърцето на Вазов в къщата-музей на поета





Източник: Кмета





Коментари

горе