Марина с пълните шестици: Танцувам "Спящата красавица", а в главата ми - числа



Момичето от Бургас, което е с най-висок бал в страната, мечтае да стане архитект и за нищо на света не би се разделила с България

Какво се крие зад гигантския бал - 36, с който Марина Бояджиева от Бургас влезе в Математическата гимназия в морския град и учуди цяла България?

Със сигурност не зубрачка, а жизнерадостно момиче с всичките му вълнения на тийнейджърската възраст.

Марина постигна най-висок резултат за страната на първото класиране след VII клас.

Освен че е на “ти” с математиката, Марина танцува балет и плува. На пръв поглед спортът и точните науки изглеждат несъвместими, но при 14-годишната бургазлийка не е така.

“Спортът ме

дисциплинира

и ми помага в много неща”, казва Марина.

И за миг не се е замисляла да зареже балета или плуването, за да се отдаде само на задачите, когато в IV клас едновременно я приемат в спортното училище “Юрий Гагарин” и в математическата, все пак решава да избере гимназията като перспектива за бъдещето си.

“Докато плува, решава задачи”, казал с усмивка треньорът на Марина на майка ѝ Александра.

А тя го потвърждава и добавя, че конфигурациите от числа са ѝ в главата и докато играе Аврора от “Спящата красавица” по музика на Чайковски.

Преди балета тренирала художествена гимнастика. Запалила се по нея, гледайки по телевизията българските грации от националния ансамбъл.

Постепенно увлечението по съчетанията с лента, обръч и бухалки се прехвърлило към балета.

“Защото в него има още повече красота и грация”, казва 14-годишното момиче.

Самата тя е потвърждение на това с изящната си външност. За добрата си форма обаче не пази диета. Обича много шоколад и сладолед.

Марина не е от най-словоохотливите, но с малко думи казва това, което ѝ е на сърцето, и дава представа за характера си. Амбициозна е, но ненатрапчиво.

“Капка по капка

камък дълбае”, е

любимият ѝ девиз

Иска да стане архитект, но за нищо на света не би се разделила с България.

“Обичам си страната и в Бургас ми е хубаво”, казва Марина.

Въпреки перспективите, които се разкриват пред нея след 4 г., твърди, че не я блазни да емигрира в чужбина като повечето си връстници. Не е по дискотеките, а предпочита разходките с приятели из Морската градина в родния Бургас.

“Смятам, че

и тук човек може

да се реализира,

стига да го иска

и да знае как да го постигне”, разсъждава талантливото момиче.

Зад гърба си има няколко златни медала и всевъзможни награди от международни и български олимпиади и състезания.

Обича историята и литературата, без забележки е в правописа, а спазването на правоговора е превърнала в игра.

“Понякога ни прави забележки за някоя дума”, усмихва се майка ѝ. Дразнела се, когато чуе неправилно изговаряне и по телевизията.

Обича да пътува из страната, но

мечтае и да

отиде в Париж

Пази приятни спомени от Сочи и Сараево, където я отвеждат поредните състезания по математика.

Талантът на бургаската ученичка не останал незабелязан и от фондацията на Димитър Бербатов за подкрепа на надарени деца. С негово съдействие Марина изкарва със семейството си една седмица незабравима почивка в Банско през 2014 г. Хотелът задължително бил с басейн, за да плува.

Като бургазлийка обаче предпочита морето пред планината.

“Безкрайната му шир ме зарежда с енергия. За плуване обаче предпочитам басейна”, обяснява Марина. За младата си възраст постига

изключителен

резултат на 100 м -

минута и 30 секунди

Върши всичко с лекота, скромна е и не парадира с отличното си представяне по математика и въобще като пълна отличничка.

Когато майка ѝ съобщила по телефона резултатите от класирането, без излишна еуфория се зарадвала и продължила тихо и кротко разходката си по крайбрежната алея.

После осъзнала, че е №1 в България.

Нито за IV клас, когато кандидатства за първи път в математическата, нито сега се наложило да хвърля суперусилия в подготовка. Знанията трупа в часовете в училище, които са ѝ достатъчни, и

не ходи на

частни уроци

По математиката я запалила майка ѝ, която е учителка в детска градина. Но нито тя, нито баща ѝ, който се занимава със строителство, били по точните науки. Преподавателките в училището веднага усетили надареното дете и го поощрявали да развива таланта си.

Езиците също ѝ се удават с лекота. Затова след немския, който учи до VII клас, сега избрала математическа паралелка с усилено изучаване на английски.

“До обяд съм на училище, после си пиша домашните и в 17 ч отивам на плуване. От 19 до 20,30 ч се посвещавам на балета”, обяснява как минава денят ѝ.

Съзнава, че отсега нататък в по-горните класове ще е по-натоварено, но не смята да зареже спорта. Признава, че все пак, ако се наложи, би спряла тренировките по плуване.

“Вече плувам достатъчно добре и ми остава като хоби”, казва Марина. За балета обаче не иска и да чуе за раздяла.

 


Четете още:

🔴 Да, мигрант съм! Как смеете да казвате, че съм измет?

🔴 Изпробваха влак в Пловдив, който се движи с 226 км/ч (Видео)

🔴 Мюсюлмани ремонтират изгоряла църква





Източник: 24 часа





Коментари

горе