Магурата -кандидат за световното наследство на ЮНЕСКО



На скалните рисунки отпреди повече от 7 хилядолетия са изобразени сакрални и ловни сцени.

Скалната живопис датира отпреди 7000 г.

Утре в нашия културен център в Париж се открива фотоизложба на рисунки от пещерата

Утре в Българския културен институт в Париж заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова и Ангел Чолаков, посланик на Република България в Париж и посланик на България за ЮНЕСКО, ще открият фотоизложбата “Пещерата Магурата - легенди от праисторията” на Цветан Четъшки.

Събитието е част от Националния план за отбелязване на 60-годишнината от членството на Република България в ЮНЕСКО и е свързано с подготовката на номинация за включването на скалните рисунки от пещерата Магурата в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Инициативата за организирането на изложбата е на българското Министерство на културата, а съдействие са оказали от Националната комисия за ЮНЕСКО на България, от Българския културен институт в Париж и от община Белоградчик.

През 1984 г. пещерата и нейните скални рисунки са включени в Индикативната листа за културното и природно наследство на Република България.

Магурата се намира до село Рабиша, северозападно от Белоградчик. Нейните уникални и загадъчни скални рисунки са отпреди повече от 7 хилядолетия и са с изобразени сакрални и ловни сцени, заради които тя отговаря на всички изисквания да бъде номинирана и одобрена за включване в представителния Списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.


Четете още:

🔴 Марина с пълните шестици: Танцувам "Спящата красавица", а в главата ми - числа

🔴 Да, мигрант съм! Как смеете да казвате, че съм измет?

🔴 Изпробваха влак в Пловдив, който се движи с 226 км/ч (Видео)





Източник: Труд





Коментари

горе