Родопските ягоди превзеха черноморието



Родопски ягоди хапват летовниците по Българското Черноморие. Основната част от реколтата от над 300 декара ягодови насаждения в девинското село Осиково върви за изкупвачи от Бургас, които я предлагат по крайбрежието и това лято.

Харесват ни ягодата, защото е по-вкусна, и редовно идват да я изкупуват, казва кметът на Осиково Велин Палигоров. Селото е на ръба на Смолянска и Пловдивска област, до яз. „Въча“.

Първият жител на Осиково засадил ягоди през 1991 г. на 1300 метра надморска височина. Неговите добиви и печалба увлекли още две семейства, а след това и останалите жители да садят ягоди, тъй като селото е откъснато и това бил начинът да се спасят от мизерията. Сега повечето от 380-те души на селото разчитат основно на поминъка с ягодите. Заради тях се задържали и младите и не бягали по гурбети.

Средно реколтата на година им е около 200 тона. С добри насаждения и сериозен труд се изкарвали по около 5 хиляди лева на човек, а семейства добивали годишно по около 2 тона ягоди. „Идват изкупвачи от полето, от София, но най-много търсят нашата ягода от морето“, казва Палигоров. Средните добиви от декар са от 700-800 кг. В момента тече изкупната кампания. Едрата ягода се изкупува за 2-2.80 лв./кг, а дребната - за 1.30 лв./кг.

 Тъй като е станала основен поминък, всеки август в Осиково вдигат и празник на ягодата, на който избират най-добър производител и отличават най-добри нововъдения в отглеждането.


Четете още:

🔴 Светът е за двама /Орлин Горанов/

🔴 Орлин Горанов: Да се върнат казармата и униформите в училище!

🔴 Президентът, моят татко и Митьо Очите…





Източник: Марица





Коментари

горе