Малки тайни: Пръскайте с бор за по-сладки домати



Ако доматите не се развиват добре, не се притеснявайте, просто годината се случи дъждовна и стимулира развитието на растителната част, успокояват специалисти. Трябва обаче да се помогне на растенията да започнат да връзват, за което дават следните съвети. За да могат доматите да започнат да връзват, при пръскане срещу мана добавете в разтвора 10 грама борна киселина. Борът стимулира връзването на плодове, а също така повишава съдържанието на захар в доматите.

Само с едно такова пръскане можете да увеличите реколтата с 20. Доматите се самоопрашват, но им е нужно леко разтърсване, за да може опрашването да се получи както трябва. За целта вържете растенията с тел през цялата леха и леко я разтръсквайте. Не е трудно, но трябва да се прави веднъж на всеки 2 дни, особено ако няма вятър, който подпомага опрашването. След разклащането е добре растенията да бъдат полети или напръскани.

Можете да увеличите добивите с 15%-20%, ако ориентирате лехите в посока изток-запад. По този начин растенията се осветяват по-добре и сянката, хвърляна от техните съседи е най-слаба. Това увеличава светлината, която получават, а оттам нарастват и добивите.

Премахването на излишните филизи е важен момент в отглеждането на растенията. По този начин доматите ще престанат да изразходват хранителните вещества за образуването на ненужна зеленина и ще започнат да изпълняват плана за реколтата. Премахването на излишните филизи трябва да се прави редовно веднъж на 2 седмици, за да може растението да не губи сили. При късането на филизите оставяйте около 1-2 сантиметра, за да може новите да не се появяват толкова бързо.


Четете още:

🔴 ХОБИ. Мария от Горна Оряховица шие обредни кукли и приказни герои и мечтае за своя работилница

🔴 Оставиш ли се да те опитомят, има опасност да поплачеш

🔴 Родопските ягоди превзеха черноморието





Източник: Марица





Коментари

горе