Вредните храни, които смятаме за полезни



Сега е модерно да се живее здравословно и био храните стават все по-популярни. Появиха се и много магазини, които твърдят, че предлагат здравословна храна, а не масовите стоки, които виждаме в хипермаркетите. Проблемът е, че самите ние понякога не знаем кое е здравословно и кое не е. Мислим, че дадена храна е супер и можем да си хапваме в изобилие, но се оказва, че тя съдържа вредни вещества.

Консервирани храни.

Не е добра идея да прекаляваш с консервираните храни, особено ако не са домашни. Те съдържат голямо количество сол, следователно и натрий, а това не е добра идея. Вероятно една домашна туршия не е толкова вредна, но избягвай особено готвените манджи в консерви.

Царевица в консерва.

Тази царевица е генномодифицирана. Дори на повечето опаковки пише, че е такава. Хубаво е да я избягваш, въпреки че е много вкусна. Тя е сладка, защото е изкуствено подсладена и е обработена. По-добре ще е да намериш прясна царевица, която е по-малко вероятно да е генномодифицирана.

Картофено пюре на прах.

Повечето полуфабрикати не се препоръчват за честа консумация. Проблемът е, че тези храни са рафинирани и съдържат малко нутриенти. Обработените храни са много по-калорични и няма смисъл да се тъпчеш с това пюре. По-добре е да си го направиш от истински картофи.

Слънчогледово олио.

Знаеш ли, че слънчогледовото олио може да бъде полезно? Всъщност растителните мазнини са полезни и е хубаво да ги хапваш. Проблемът е, че олиото, което най-често си купуваме, е рафинирано. То има бистър цвят и е без особена миризма. Проблемът е, че то се рафинира чрез сода каустик, която се свързва със свободните мастни киселини и ги неутрализира. Така се губят минералите и фосфолипидите. След това суровината се избелва и се обезмирисява. Съществува и нерафинирано слънчогледово олио, което е обработено без химикали и са запазени есенциалните мастни киселини.

Подсладител.

Преди няколко десетилетия бялата захар беше обявена за изключително вредна и се намериха нейни заместители. Всъщност те са още по-вредни. Няма смисъл да използваш аспартам или друг подсладител, защото те не са по-полезни. Ако искаш да замениш захарта, можеш да използваш стевия. Това е растение, в пъти по-сладко от захарта и не е вредно.


Четете още:

🔴 Кеймбридж.Нина Борисова се е заела с тежката задача да учи българчетата на родолюбие

🔴 Изборът да Емигрираш и да бъдеш Имигрант – лично решение или принуда?

🔴 С уникален метод израелско светило спасява страдащи и от най-тежки форми на разширени вени





Източник: diana





Коментари

горе