От рилските езера до Предела с балон



Високо, високо, високо с балон над Рила... Арх. Пламен Мирянов сбъдна мечтата си в неделя рано сутринта, когато за първи път бяха извършени полети  с топловъздушни балони над Седемте рилски езера. "На изгрев, когато си сам с тишината и красивата гледка,  тогава стават чудеса", разказва Мирянов, който е един от организаторите на  събитието. Идеята се ражда от желанието му да върне у дома най-добрия си приятел, който живее от години в Щатите. Като изненада той организира летене с балони над Белоградчишките скали. На следващия ден получава над 200 запитвания за нови полети. Така Пламен решава, че на 7-мия месец от годината, на 7-те рилски езера ще вдигне в небето 7 балона. "Рилските езера са свещено място, изпълнено с мистерия и красота. Всичко се случва само с Божията помощ", казва младият архитект.  С приятели, които споделят страстта му към високия адреналин, правят и невъзможното - събират екипажи на балони от цяла България, включително и пилоти от чужбина.
"В планината времето е много динамично. Полет с балон на това място никога не е правен досега. Рискът е голям, защото балонът може да се приземи в недостъпна местност - скали и гори", обяснява Елена Николова, помощник-пилот на балон от Пловдив.
Освен страстта към няобятното, важно значение за управлението на балона има вятърът. Интересен факт е, че на изгрев слънце е най-подходящото време за летене, защото тогава е тихо и земята не е нагрята. Ранното ставане обаче не се понрави на мнозина през уикенда.
"Много е сложна организацията да станем в 4 часа сутринта и да тръгнем от София. Добре че лифтът работеше от 6 часа", разказва една от първите желаещи да се качат на балон.
За пилотите на балон прогнозата за времето е като библия. Проверява се почти на всяка минута.
"В Кападокия, която е топ дестинация за балон фиести в света, местността е по-равнинна и времето рядко се променя. Полетите се правят по програма - всеки ден тръгваш и кацаш от едно и също място. Докато у нас е по-екстремно. Постоянни полети с балони се изпълняват единствено в района на Белозем", посочва Даниел Тодоров, пилот на балон от Варна.
Друга съществена разлика е, че в България няма големи кошове за летене, на които могат да се качат 10-12 души едновременно. Максималният брой у нас е 3-4 души заедно с пилота. По-голямата вместимост позволява и по-дълъг полет.  Например, в зависимост от броя на газовите бутилки, които са горивото на балона, може да се лети и над 10 часа.
В небето над Седемте рилски езера времето позволи да излетят 2 балона. След час свободен полет, техните екипажи се приземиха успешно в местността Предела. Балоните летяха на надморска височина над 3000 метра. Ентусиастите успяха да видят красивата гледка над езерото "Бъбрека" и от балони, привързани с въжета към земята.
"Идеята ни е да покажем какъв туристически потенциал имат българските природни обекти. Искаме да развием летенето с балони като туристическа атракция. Подготвяме филм, който ще се разпространява и в чужбина", обяснява арх. Пламен Мирянов.
Вече е набелязана и следващата дестинация за мечти на балон. Това са Мелнишките скали. Единственото, което издават организаторите засега, е да очакваме балон фестата до края на годината.
Гергана Маринова


Четете още:

🔴 Епископ Висарион спасил Райково от потурчване

🔴 Таекуондистите с 2 медала пред Путин и Кадиров

🔴 Бабини хитрини: Да прогонимлошата миризма от хладилника





Източник: Стандарт





Коментари

горе