Ендокринолог разказва защо диетите не работят



Известният ендокринолог, специалист по затлъстяването от Харвард, Дейвид Лудвиг (David Ludwig) специалист обясни в новата си книга "Винаги гладни?" (Always Hungry?), защо не работят популярните диети.

Ядем прекалено много след тренировки

Данни от множество изследвания показват, че физически упражнения не водят до значителна загуба на тегло.

Физическата активност носи много ползи за здравето, но намаляването на телесното тегло не е обикновено една от тях.

Склонни сме да компенсираме разхода на енергия по време на тренировки с повече ядене след това.

Това се дължи на факта, че физическата активност, като компенсация за разхода на енергия, увеличава глада и вие ядете повече, компенсирайки изгорените калории.

Д-р Лудвиг препоръчва повече разходки през деня. Тези разходки ше ви помогнат да спите по-добре, ще подпомогнат правилното храносмилане и действието на инсулина. Разходките са приятно, леко и нестресиращо организма занимание.

Това не е нашето "нормално тегло"


Едно от първите професионални изследвания на д-р Лудвиг е проведено върху мишки, за да проучи как работят системите, които контролират телесното тегло. Резултатите са интересни. Ако една мишка се остави гладна за няколко дни, тя естествено, губи тегло. Но когато най-накрая получи достъп до храна, тя яде, докато не си възвърне цялото загубено тегло. Обратното също е вярно. Насилственото хранене довежда до наддаване в теглото, но след това мишката избягва храна, докато не се върне към нормалното си тегло.

Въз основа на този експеримент той доказва, че животното "знае" какво тегло иска да има.

Това подкрепя идеята, че у нас, хората, има естествена тенденция да променяме нашия хранителен прием до достигане на определено ниво килограми на "нормалното тегло" за нас, подобно на начина, по който термостатът поддържа температурата на стаята.

У нас, хората, има естествена тенденция да променяме нашия хранителен прием до достигане на определено, присъщо ни, ниво килограми.

Когато направим промяна в поведението си нашата биология отвръща на удара. Когато ограничим приема на храна, тялото ни отговаря с повишен глад. За дългосрочен контрол на теглото идеята е да се промени вътрешната ни биологична нагласа, за да се предизвика физически поведенческа адаптация.

"Опитайте се фокусирате върху това, което ядете, а не съдържанието на калории. Биологичните ефекти на храненето може да въздействат съвсем различно - да се чувствате гладни или доволни, отпаднали или енергични, да увеличите или да намалите теглото си, да получите здраве или хронично заболяване." - отбелязва д-р Лудвиг.

Неправилно закусваме

Според д-р Лудвиг "не всички закуски са еднакво полезни". В проучване, публикувано в списание  Pediatrics, на 12 подрастващи са дадени три различни закуски. Всяка закуска има един и същ брой калории, но варира по тип и количество на въглехидратите.

Храни с едни и същи калории могат да предизвикат драстично различни резултати по-късно.

Първата закуска се състои от мюсли, съдържащи бързо усвоими, силно преработени въглехидрати. Втората е овесени ядки, които са с минимално преработени въглехидрати. Третата закуска е зеленчуков омлет и плодове, включваща повече белтъчини и мазнини, по-малко въглехидрати и никакви зърнени продукти.

На обяд тийнейджърите са оставени да ядат колкото искат като им са поднесени големи количества хляб, тестени изделия, колбаси, бисквити и плодове. Най-много са яли (1400 калории) участниците, които са закусвали мюсли, след това тези, които започнали деня си с овесени ядки (900 калории) и най-малко (750 калории) тези, които са закусвали с омлет и плодове. Това е 650 калории разлика след хранене с един и същ брой калории, но в различни форми. Това подкрепя идеята, че храна с едни и същи калории може да предизвика драстично различни резултати по-късно.

Спазваме нискокалорична диета

Повечето препоръки за отслабване се основават на идеята, че трябва да се консумират по-малко калории. Но всъщност намаляването на калориите не е това, от което се нуждае организма ви, и няма да доведе до успешно отслабване.

Когато сме много гладни, не сме в състояние да се концентрираме върху нищо, освен храна и ставаме все по-отпаднали и в крайна сметка се предаваме на глада си. Ако този порочен кръг се случва често, той въздейства върху нашия метаболизъм, че намаляването на теглото става почти невъзможно.

Всъщност намаляването на калориите не е това, от което се нуждае организма ви, и няма да доведе до успешно отслабване.

Така наречените "здравословни алтернативи" и продукти с "ниско съдържание на мазнини" обикновено съдържат повече захар и по-малко хранителни вещества, отколкото оригиналните си варианти.

Вместо да броим калории е по-добре да помислим как храната се отразява на тялото ни. Последните проучвания показват, че силно преработените въглехидрати влияят неблагоприятно на метаболизма и телесното тегло, независимо от съдържанието си на калории, докато ядките, зехтинът и тъмният шоколад (някои от най-калоричните храни) предотвратяват затлъстяването, диабета и сърдечно-съдовите заболявания.

Не забелязваме изкуствените подсладители

Въпреки че изкуствените подсладители не съдържат калории, те все пак въздействат върху тялото, подчертава Лудвиг. В има синтетични химически съединения, които стимулират вкусовите рецептори за сладко хиляди пъти по-силно от захарта.

Изкуствените подсладители не са толкова невинни, колкото изглеждат - те стимулират на вкусовите рецептори за сладко хиляди пъти по-силно и нарушават вкусовите ни възприятия.

Хората, които редовно консумират подсладители имат нарушено вкусово възприятие - естествено сладките плодове започват да им се струват безвкусни, а зеленчуците - отвратителни. Освен това изкуствените подсладители стимулират глада, повишават секрецията на инсулин и спомагат за натрупването на калории в мастните клетки. Най-добрият начин да се задоволи желанието ни за сладко е да ядем пресни плодове, твърди д-р Лудвиг. Ако имате нужда от нещо за подслаждане - изберете мед.

Апетитът управлява живота ни

Когато в кръвта има ниско ниво на калории, мозъкът задейства алармена система, която предизвиква чувство на глад. И посягаме към силно преработени въглехидрати като чипс, бисквити, бонбони и торта, защото те ни помагат да се почувстваме по-добре за момента.

Работата е там, че те ни карат да се почувстваме по-зле часове по-късно и предизвикват цикъл на пристрастяване. Употребата на силно преработени въглехидрати е подобна на злоупотребата на наркотици, в смисъл, че колкото повече я употребяваме, толкова повече се пристрастяваме.

С премахването на силно преработените въглехидрати от диетата си може да разрешим поведенческите си проблеми в храненето.

Поемаме с храната твърде малко сол 

Строгото ограничение на солта е вредно, показва едно изследване, публикувано в  New England Journal of Medicine. Авторите анализират данни от 100 хиляди души, в течение на 4 години. Оказа се, че вероятността за развитие на сърдечно-съдово заболяване или преждевременна смърт е най-ниска при тези, които консумират сол в количества от 3 до 6 грама на ден, което е доста над препоръчителната доза.

Разбира се тези резултати трябва да се тълкуват предпазливо. Но известно е, че намаляването на натрия от средни до ниски нива има отрицателен ефект върху кръвното налягане и може дори да наруши обмяната на веществата. От друга страна консумацията на храна от заведения за бързо хранене и "джънк" храни с твърде много сол действа неблагоприятно за здравето на сърцето.


Четете още:

🔴 Български лекари излекуваха от хепатит С болни с рак на черния дроб

🔴 Най-куриозните моменти от снимките на „От нищо нещо“ и „Всичко е любов“

🔴 От рилските езера до Предела с балон





Източник: offnews





Коментари

горе