Чудодейната икона на Флор и Лавър лекува болести



Историята за намирането на чудодейната икона на Свети Флор и Лавър омагьосва туристите. През 1905-а в Дебръщица дошъл монах Елисей заедно с няколко свои братя. Той събрал местните хора и им казал: "Тук имате свещена икона. Да отидем и да я намерим!". Елисей тръгнал към гората, а народът го последвал. Стигнали до място в Добра вода. Монахът им показал стар дъб и им казал да копаят там. Така иконата била открита. И от тогава всяка година се почитат светците Флор и Лавър. 

На мястото, където е намерена иконата, се издига параклисът "Св. св. Флор и Лавър". Историята за вълшебната  сила се разпространила сред вярващите и с годините започнали да се стичат миряни от цяла България, за да търсят изцеление. Според легендата там дете върнало зрението си. Чудото станало, след като светите братя Флор и Лавър цяла нощ се молили на Господ за изцерението.

Днес хиляди вярващи идват на това място, за да търсят спасение. На храмовия празник хората преспиват в параклиса и околността му за изцеление от болести. Всяка година на 18 август жителите на селото почитат светците с празнична литургия. Свещениците изнасят чудодейната икона, която иначе се съхранява в църквата в селото. Тя няма сребърен или златен обков, нито стъкло, което да я предпазва. Иконата има белег от счупване, който минава през средата.


Четете още:

🔴 Добрата новина: Ето как намериха дом за баба Верка

🔴 Билетът за рейса беше 4 ст., средната заплата – 250 лв.

🔴 Пазете се! Идват трите най-горещи дни за годината - 28, 29 и 30 юли





Източник: Марица





Коментари

горе