От моя личен опит: става ли купешкото кисело мляко за подквасване? 4 известни марки, 4 опита, 4 изненадващи резултата:



Преди 6-7 години гледах тук експеримент за заквасяване на мляко, който ми беше страшно интересен и полезен. И понеже близки от Златоград ме снабдиха с 5 литра истинско  прясно мляко, реших да актуализирам експеримента.

И така – ето моето вихрене около млякото и получените резултати.

Първо получих подробни инструкции от баба как се кваси мляко. И друг път съм квасила, все успешно, но друго е баба да те инструктира  Млякото си го донесох сварено, за да не се развали по път, та се наложи да го загрея. Баба каза – слагаш малкото пръстче в тенджерата и броиш до 10. На 10 вече трябва едва да издържаш топлината. Измиваш хубаво всички буркани, капачки и ползваш различни лъжици за закваската. Изпълнено – готова съм!
Ето млеката, които взех от магазина за целите на експеримента:



Закваската – чаена лъжичка от съответното кисело мляко  размих в половин кафена чашка прясно мляко и изсипах в буркана. Количеството закваска определя киселия вкус – колкото повече закваска, толкова по-кисело става млякото. Баба ми го прави по-сладичко затова се съобразих с количеството закваска – малка чаена лъжичка. Можете да видите и какъв разкошен каймак има прясното ми мляко, а през зимата е още по-маслено!



След това завих бурканите в родопско одеяло и ги оставих за 4 часа. Времето под одеялцето също влияе на киселия вкус. Колкото по-дълго са завити – толкова по-кисело става млякото.


 След  4 часа ги оставих да се охладят и после ги прибрах в хладилника, за да ги дегустирам студени на закуска.

Утрото започва с хапване на кисели млека:
Номер 1 – Бор Чвор! Направо съм впечатлена от каймака, гъстота и вкуса на заквасеното с Бор Чвор мляко. Приятно сладичко, но с достатъчно киселост, гъсто и на вкус точно като на баба ми. Това ми е фаворитът и на вкус, и на консистенция.


Номер 2 – Елена! Чудесно се закваси и с Елена! Млякото е достатъчно гъсто, вкусно, леко по-сладко, отколкото ми допада, но определено е добре. Каймак също си има – най-любимата ми част за хапване Smile


Номер 3 – Димитър Маджаров! Да, става, но няма достатъчно каймак и е малко по-рядко. Като цяло бива, както казват в Златоград. Просто бива = трето място. 


Номер 4 – Верея! Съгласна съм с предишния експеримент. При мен не остана напълно течно, но не се закваси добре, определено е воднисто. Консистенцията е странна, като на парцали. На вкус е като размита сметана. Жалко, защото го харесвам като кисело мляко, но за закваска не става.


Е, това е от мен! Хапвайте си повече млекце – полезно е и за фигурата, и за здравето и прекрасно лято! 


Четете още:

🔴 За пушачите: Пийте тази отвара 3 месеца и лекарят Ви ще си скъса дипломата! (руското чудо за белите дробове)

🔴 Джинджифилът трябва да се избягва от тези хора

🔴 Тези храни са турбо диета, с която се топите неусетно! (Ефектът е поразителен)





Източник: bg-mamma





Коментари

горе