Обсерватория Рожен – на 1759 метра по-близо до звездите



Обсерватория Рожен – на 1759 метра по-близо до звездите

За Националната астрономическа обсерватория Рожен всеки е чувал, че е най-голямата в България и на Балканския полуостров, но колко от нас са посетили разположения на 1759 надморска височина комплекс, за да осмислят това величие? За щастие покрай отразяването на фолклорния фестивал на Роженските поляни ми остана време да посетя и обсерваторията и откровено казано, преживяването абсолютно си заслужава.

Срещу скромните 5 лева (или 2 за студенти и ученици) на всеки кръгъл час можете да посетите комплекса, да се качите на площадката на най-големия телескоп, да изслушате много интересна и достъпно представена лекция за историята на обсерваторията и как например мястото на обсерваторията е избирано 4 години, колко тежи телескопа, произведен от Carl-Zeiss, какви открития правят учените там, и ако любителят астроном във вас напира, да задавате колкото въпроси искате.

Излизането на външната тераса на телескопа с решетъчен под на 20 метра над земята е само бонус, но хората със слаби сърца могат спокойно и да останат и да се дивят на огромният телескоп и астроснимките по стените.

Споменах ли, че снимането е разрешено, така че снимките на родопските поляни и околни пейзажи или селфита с телескопа само вас чакат.

За най-запалените астрономи има и вечерни наблюдения с предварително записване, като повече информация може да се намери на сайта на обсерваторията.

И ако все пак ако все още си търсите повод да посетите обсерваторията, ето ви два: Пътят от Пловдив през Бачково до Рожен е в отлично състояние и няма да ви отнеме повече от час и половина шофиране, а през настоящата 2016 година (на 13 март) обсерваторията отбеляза 35 години от създаването си.


Четете още:

🔴 Цвети Стоянова няма да има трайни увреждания

🔴 Ръцете говорят

🔴 Бутилка вино седмично за по-дълъг брак





Източник: Кмета





Коментари

горе